Interview af Frederik Vad Nielsen og Victoria Elizabeth Welford
Fotos af Ida Hove

Kampen for at sikre en bedre fremtid for vores generation foregår ikke kun i Danmark, men også ude i den store verden. DSU’eren har talt med Jeppe Kofod (S) om finansfyrster, regulering og et stort svigt.

”Der er brug for, at vi i langt højere grad siger fra over for det uregulerede marked. Vores forældres generation svigtede os, da de ikke formåede at sætte grænser for finanskapitalismen, men tværtimod gav den endnu friere tøjler til at vokse”.

Ordene frembringes med stor ivrighed. Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiets gruppeformand i EU-parlamentet, Jeppe Kofod, mener hvad han siger. Vi sidder på det kontor han benytter, når han er på Christiansborg, og emnet for snakken med os fra DSU’eren relaterer sig til denne udgivelses tema. Vi taler om de store udfordringer, som vores generation står over – ikke mindst dem, der ikke bare kan løses nationalt, men som kræver forpligtende internationalt samarbejde.

MERE MARKEDSREGULERING

”Jeres generation er blevet ofre for en politik, der har dereguleret markederne, og som har ladet uligheden og uretfærdigheden løbe løbsk. Det har resulteret i en finanskrise, en økonomisk krise og massiv ungdomsarbejdsløshed i Sydeuropa. Unges muligheder for at komme i uddannelse, arbejde og tjene en anstændig løn forsvinder, hvis ikke der kommer styr på markederne”, slår Jeppe Kofod fast.

Når det kommer til markedsregulering bør vi erkende, at kun det internationale samarbejde kan sikre, at finansfyrsterne holdes i skak og at den finansielle økonomi ikke får lov til at løbe fra os alle sammen. Det kræver en stærk socialdemokratisk deltagelse på den politiske scene i Europa.

”Her har vi et rigtig godt eksempel på, at internationalt samarbejde kan give mening. Selvom at vi har højreorienterede regeringer i Europa, og USA lige har valgt Trump som præsident, så er det altså internationalt, at vi skal skabe mere regulering. Lige nu domineres EU af borgerlige regeringer, der ikke ønsker at værne særligt meget om de europæiske velfærdsstater, men det må vi ændre på. Vi socialdemokrater kan nemlig bruge EU til at holde markedet i skak”, siger han.

Kampen om skat

Noget af det som vores generation konfronteres med i stigende omfang, er de tusindvis af stenrige familier og virksomheder, der vælger at sende deres formuer udenom statskasserne, og direkte i skattely – både i Europa og udenfor Europa. For Jeppe Kofod er der ingen tvivl: Det bliver en altafgørende politisk kamp at dæmme op for skattefusk og unddragelse!

”Det her er ikke kun et politisk problem – det er også et demokratisk problem. Vi må ikke skabe et samfund, hvor lovgivningen ikke gælder for den gruppe af mennesker, som er rige nok til at kunne placere deres formuer alle mulige steder i verden. Alle skal være lige for loven og bidrage til fællesskabet”, siger han og fortsætter, ”EU skal slå hårdt ned på skattely. Hvis skattely-lande ikke ønsker at samarbejde med europæiske myndigheder om deling af relevante oplysninger og bekæmpelse af unddragelse, bør vi sortliste dem. Vi skal også gå efter de store skattely der findes inden for Europas grænser, og forpligte alle europæiske lande til at sætte en stopper for skattefusk”.

Kampen mod skattely er ikke den eneste skattepolitiske kamp, der kommer til at dominere vores generation. Udsigten til, at land efter land vil presse selskabsskatterne for virksomheder i bund, og dermed skabe et farligt ræs mod bunden, kalder på politisk handling. Socialdemokratiet har spillet ud med et forslag om en europæisk solidaritetspagt, der blandt andet indeholder en europæisk minimumssats for selskabsskatteniveauet.

”Hvis der bliver ved med at være et ræs mod bunden så vil det smadre de socialdemokratiske velfærdsstater. Derfor indeholder vores forslag om en solidaritetspagt en minimumssats for selskabsskat. Vi skal ikke konkurrere hinanden i bund i Europa, men tværtimod konkurrere hinanden op på kvalitet og produktivitet” siger han.

STÅLSAT TRO PÅ FREMTIDEN

Selvom der er nok udfordringer at tage fat på for vores generation på den internationale bane, så bør det ikke få os til at miste troen på værdien af internationalt samarbejde. For Jeppe Kofod er der hvert fald ingen tvivl om, at Socialdemokratiet både skal kunne lægge afstand til manglen på internationalt lederskab i de store spørgsmål, og samtidig kæmpe indædt for at sikre forpligtende internationale aftaler.

”Jeg er ikke halleluja-globalist. Globaliseringen har også ført meget ulighed med sig, og fået de rigeste til at stikke af fra resten af feltet. Men det er stadig gavnligt for jeres generation i Danmark at gribe globaliseringens muligheder, og bruge dem til at skabe en grønnere og mere retfærdig verden, der giver plads til, at en socialdemokratisk velfærdsmodel kan leve og udvikle sig. Det er vigtigt!” slutter han.

I juni 2019 er der valg til Europa-Parlamentet. Der er ingen tvivl om at vores generations kamp mod uregulerede markeder, grådige skattely og lave selskabsskatter kommer til at stå helt centralt. Vi glæder os til at skabe et socialdemokratisk Europa!