Af Andreas Petersson og Astrid Hass
Chefredaktører, DSU’eren
Verden forandrer sig hele tiden, og vi står i en brydningstid. Nogle gange kan det være sundt lige at stoppe op, tage et ‘break’ og puste ud. Psssssh… Komme lidt ned i gear og tage et tilbageblik på, hvad der egentlig er sket siden sidst.
At se sig tilbage er ikke det samme som at hænge fast i fortiden. Måske skal vi indimellem se os tilbage, før vi rigtig kan se fremad? Måske er det først, når vi ser os tilbage, at vi kan få udsyn – eller klarsyn? Måske er det netop, når vi ser os tilbage, at vi kan finde nogle af svarene på morgendagens udfordringer.
At se tilbage – kigge sig over skulderen og sikre at vi ikke efterlader nogen på perronen – er en del af vores DNA. Vores rettesnor og eksistensberettigelse. Vores politiske kompas.
Tager vi et kig ud i verden, er der rigeligt at bekymre sig om. Der er stadig krig på det europæiske kontinent (krigen i Ukraine). Og hey… Vi befinder os stadig midt i en klimakrise!
Vores ungdomsgeneration i Danmark er en af de mest vidende og demokratisk engagerede ungdomsgenerationer i hele Europa
Men hvordan hænger det så sammen med, “at verden jo bliver et bedre sted dag for dag”, som Helle Thorning-Schmidt udtaler i forsideinterviewet her i DSU’s politiske ungdomsmagasin?
Der er grund til at være optimistisk, siger Helle. And so do we. For selvom “boomerne” formentlig er af en anden opfattelse, når de skal beskrive nutidens (forkælede) unge, så tillader vi os alligevel at sige, at vores ungdomsgeneration i Danmark er en af de mest vidende og demokratisk engagerede ungdomsgenerationer i hele Europa.
Verden er foranderlig, og derfor forsøger DSU også at forandre verden. Vi tror på international solidaritet og kæmper for demokratisk socialisme i hele verden. I denne udgave af magasinet kan du læse om DSU’ere, der har været på Utøya i Norge, et smut til Albanien, EuroPride i Serbien og en tur over sundet for at hjælpe vores svenske venner under valgkampen.
At være DSU’er er mange ting. Men én ting er sikkert: Som DSU’er er du drevet af et grundlæggende ønske om at skabe forandring og gøre verden til et bedre sted.
Derfor bliver DSU’ere valgt til kommunalbestyrelser og regionsråd over hele landet, hvor de skaber konkret forandring og giver ungdommen en stemme i deres kommune eller region.
Derfor tager fagligt aktive DSU’ere initiativ til Lærlingeoprøret for at gøre op med uddannelsessnobberiet i Danmark. Råber politikerne op og kræver investeringer i erhvervsuddannelserne og fremtidens faglærte, der skal bygge den grønne omstilling.
Som DSU’er er du drevet af et grundlæggende ønske om at skabe forandring og gøre verden til et bedre sted
Og derfor samles hundredvis af politisk og fagligt aktive unge på Ankersminde Festival – den traditionsrige sommerlejr for arbejderbevægelsens ungdom.
Ja, der er fart på i arbejderbevægelsens politiske ungdomsorganisation. Husk at se dig tilbage. Ikke for at hænge fast i fortiden – men for at forstå fremtiden.
Vi unge skal “turde gå ind på den politiske scene” og ikke bare acceptere, “at alting skal være, som det var engang”. Det siger Helle Thorning i hvert fald. Og hun har ret.
På redaktionen skal vi hele tiden gøre os umage for at give dig, kære læser, en grund til at læse vores ungdomsmagasin. Det håber vi, at vi har gjort med denne udgave. God læselyst!