Danmarks Socialdemokratiske Ungdom lancerer nu et udspil med titlen ”Techgiganterne skal tæmmes”.

Udspillet lanceres tirsdag kl. 11:00-11:15, hvor der vil blive sendt live fra DSU’s officielle Facebook-side.

Techgiganternes magt og påvirkning har store konsekvenser – ikke mindst for unge. DSU råber nu vagt i gevær og opfordrer den socialdemokratiske regering til at komme ind kampen mod techgiganterne.

”Regeringens primære fokus er forståeligt nok koncentreret om håndteringen af coronakrisen. Men netop coronakrisen har i endnu højere grad tydeliggjort nogle af de konsekvenser og bekymringer, der er ved de sociale medier. Desværre har der ikke for alvor været nogen svar fra politisk hold – heller ikke fra regeringen. Nu leverer DSU et gennemarbejdet udspil med konkrete forslag. Nogle forslag kan vedtages nationalt fra Christiansborg, mens andre forslag skal vedtages på EU-niveau”, siger Frederik Vad, forbundsformand i DSU.

Netop EU skal spille en helt central og afgørende rolle, hvis techgiganterne skal tæmmes, mener han:

”Der er meget debat om, hvad og hvor meget EU skal blande sig i. Det her er til gengæld et af de områder, hvor EU virkelig skal på banen, for her er der et spillerum. Det skal både regeringen og socialdemokraterne i Europa-Parlamentet presse på for”.

Ros og opbakning fra eksperter

DSU’s techgigant-udspil er blevet til efter et omfattende arbejde gennem det sidste halve år. Undervejs har DSU mødtes med flere af landets førende eksperter på området.

Astrid Haug, som er ekspert i sociale medier, hæfter sig især positivt ved EU-forslagene i udspillet. Det gælder bl.a. forslaget om ti minutters betænkningstid før offentliggørelse af indhold, der er blevet ’flagget’, og forslaget om at EU skal stille krav om sikker digital infrastruktur hos sociale tjenester. Hun udtaler:

”Hvis man giver folk ti minutters betænkningstid, før et opslag eller en kommentar offentliggøres, så vil langt de fleste komme på bedre tanker og droppe skældsord og skadelige kommentarer. En sikker digital infrastruktur i EU er afgørende som et værn mod spionage og hacking af folks personlige oplysninger, som for alt i verden skal beskyttes mod misbrug. Derfor er en sikkerhedspolitik, der beskytter folks datasikkerhed og følsomme oplysninger, en rigtig god idé”.

Imran Rashid, der er en af landets førende eksperter i digital sundhed og i øvrigt er aktuel med bogen Mærkbarhed, sender stor ros i retning af techgigant-udspillet. Han udtaler:

”DSU’s oplæg er et sjældent set ansvarligt, fremsynet og fremfor alt tidssvarende politisk udspil, der sætter mennesket i centrum. Efter at have læst udspillet fra DSU må jeg erklære mig meget enig i grundtankerne bag. Det er konkret, fokuseret og fremfor alt ansvarligt. Jeg er meget tilfreds med, at den fartblinde digitaliseringsiver, der har forurenet det politiske Danmark de sidste årtier, endelig virker til at være på retur. Det er på høje tid”.

Christel Schaldemose: DSU viser vejen

Udspillet er også blevet præsenteret for Christel Schaldemose (S), der er medlem af Europa-Parlamentet. Hun er både imponeret og begejstret over udspillet.

“Flere af forslagene støtter jeg aktivt i mit arbejde med reguleringen af de digitale tjenesteydelser i EU. Her kommer nogle af de tanker, som DSU præsenterer her, altså helt ind til forhandlingsbordet”, siger hun og fortsætter:

“Det er både på tide og nødvendigt, at vi tager fat om de problemer, som det digitale liv skaber. Fordelene ved det digitale liv er åbenbare. Men det er udfordringerne også. Unge lever i højere grad en tilværelse med de digitale medier end os, der er født i det forrige århundrede. Derfor skal deres stemme også høres og tages med i beslutningsprocessen. Det baner DSU vejen for med deres gode udspil”.

 

For yderligere kommentarer kontakt forbundsformand Frederik Vad på tlf. 22 41 87 34

 

Tryk på billedet for at læse udspillet.