Forestil dig en lille familie i Randers i 00’erne. De er pjattede med fodbold, og sønnen er det samme. I weekenden står den på fodboldstævner, og i fjernsynet følger man de store idoler i yndlingsklubberne. Det er der ikke noget spektakulært over, og mange vil nok kunne nikke genkendende til dette mønster i vores fodboldelskende Danmark.

Og heldigvis for det – fodbold har givet fantastiske oplevelser og fællesskaber på tværs af generationer, lige så længe som bolden har rullet. Det samme er tilfældet for Marcus Mossalski, der fik sine første fodboldstøvler, da han var blot tre år. Og som niårig var han i England for at se fodbold med sin far. Som mange andre fodboldentusiaster var Marcus’ far nogle gange en tur i kiosken for at spille på en kamp. Men det blev også begyndelsen på Marcus’ skæbnesvangre historie om spilafhængighed – eller ludomani, som det også kaldes.

På et tidspunkt begyndte jeg selv at få lov til at sætte et kryds eller to et sted

“En dag, da jeg var 11-12 år gammel, var jeg med min far i den lokale kiosk. Han stod og satte de famøse kryds på sin tipskupon, som man jo gjorde, før det hele blev online. I starten var jeg med og kiggede lidt over hans skulder. Men på et tidspunkt begyndte jeg selv at få lov til at sætte et kryds eller to et sted. Hvis krydset ikke var helt på månen, gik min far med til det”.

Forelsket på valentinsdag

Det lyder rimelig uskyldigt, og det var da heller ikke turene i kiosken, der for alvor satte gang i Marcus’ glæde ved at oddse og spille på kampe. Hans største spilleglæde var stadig den, der fandt sted på selve fodboldbanen. Men en kammerats adgang til noget online-betting på mobilen satte en lavine i gang.

“Den 14. februar 2016. Jeg kan tydeligt huske den præcise dato. Der får jeg første gang mulighed for at spille online. Jeg var ude at spille fodboldstævne, og af en eller anden mærkelig grund, selvom vi kun var 15 år gamle, havde en af de andre en online-bettingkonto på sin telefon. Han viste mig, hvordan man kunne spille online, og jeg tænkte bare: Wow, smart!”

Marcus griner lidt ironisk af datoen, fordi han blev forelsket i spillet på valentinsdag. Efter oplevelsen på sin vens mobil blev han fuldstændig fortabt i spillet – også selvom det, de spillede på den dag, ikke gav gevinst.

I Danmark skal man være 18 år for at spille på lovlig vis. Men den dengang 15-årige Marcus Mossalski fandt smutveje for at komme til at spille.

“Jeg spurgte min far, om jeg kunne få en konto som den, min kammerat havde. Min far svarede, at det kunne jeg ikke, fordi jeg var under 18. Men jeg kunne da låne hans”.

Fuldstændig fortabt klattede jeg alle pengene væk, mens han sov

Samme aften sad de og spillede sammen på kampen. Det drejede sig kun om småbeløb.

“Først satsede vi fem kroner på, at Liverpool ville vinde. Dernæst fem kroner på, at de ville score næste mål. Sådan fortsatte vi til kampens afslutning, hvor Liverpool endte med at vinde 6-0. Ret syret kamp, hvor vi også endte med at vinde mange penge. Men da min far gik i seng, spillede jeg videre. Det gik hurtigt den forkerte vej. Fuldstændig fortabt klattede jeg alle pengene væk, mens han sov”.

Fra helvede til behandling

Marcus’ forældre opdagede hans spilforbrug og forsøgte at sætte en stopper for det. Og selvom Marcus fandt andre veje til at spille, da han ikke var gammel nok, så var det ingenting sammenlignet med det, der skete, da Marcus blev gammel nok til lovligt at kunne spille.

“Da jeg bliver 18 år… bryder helvede fuldstændig løs. Jeg oprettede en konto på ALLE bookmakeres sider. Det stak fuldstændig af for mig. Jeg havde en kæreste på det tidspunkt. Det begyndte også at gå ud over hende. Ud over venner i gymnasiet. Udover min familie”.

Spilforbruget blev med andre ord til et misbrug. Han tabte ikke kun enorme summer penge pga. sin spilafhængighed. Det havde også afgrundsdybe, sociale konsekvenser.

“Hvis der ikke var et spil, der kørte, så følte jeg ikke, at jeg kunne trække vejret. Så gad jeg ikke at være i live. Jeg gik rundt med selvmordstanker”.

Ligesom Marcus har en meget klar dato for starten på sin spilafhængighed, har han også en meget klar slutdato i sin erindring.

“Det stoppede den 31. januar 2019, hvor jeg gik i behandling”.

“Hvis der ikke var et spil, der kørte, så følte jeg ikke, at jeg kunne trække vejret. Så gad jeg ikke at være i live. Jeg gik rundt med selvmordstanker”.

Med en galoperende spilafhængighed var det ikke Marcus’ egen idé.

“Det var på min mors opfordring, at jeg havde min første samtale med min behandler. Jeg troede ikke, det var muligt. Jeg troede ikke, der var nogen, der kunne få mig til at stoppe med at spille – og da slet ikke mig selv. Men vi kunne da godt prøve det for at gøre hende glad. Jeg endte med at blive overtalt af behandleren til at starte i behandling. Jeg skulle starte den førstkommende mandag. Jeg skulle bare sørge for, at jeg ikke spillede over weekenden, så kunne behandlingen starte”.

For en person, der ikke er ludoman eller kun få gange har prøvet at spille, kan det lyde som et lille offer. Men Marcus Mossalski husker tydeligt den weekend, hvor han ikke måtte spille.

“Det var nok den værste weekend i hele mit liv. Men jeg spillede ikke. Og jeg har aldrig spillet siden den dag. Det er 1.729 dage siden”.

Forbud mod spilreklamer

Udover at dele sin egen historie er Marcus Mossalski også gået helhjertet ind i kampen for at hjælpe andre med ludomani. Han er i gang med at uddanne sig til misbrugsbehandler. Derudover kæmper han også en politisk kamp for at ændre lovgivningen på spilområdet. så færre – især unge – mennesker havner i ludomani.

Hvis du var skatteminister i Danmark, hvad ville du så gøre?

“Den første ting, jeg gjorde, hvis jeg var skatteminister og havde et flertal i Folketinget, var at forbyde alle spilreklamer. Vi skal sidestille markedsføring af spil, som vi har gjort med tobak. Det vil sige nultolerance. Selvfølgelig skal der ikke være spilreklamer i forbindelse med en fodboldkamp. Selvfølgelig skal vores fodboldidoler på landsholdet ikke rende rundt med Danske Spil på maven. Selvfølgelig skal Mr. Green ikke være sponsor i FC Nordsjælland. Selvfølgelig skal influencers og twitch-streamere ikke have lov til at reklamere for gambling til børn”.

 

Forsideinterview i ungdomsmagasinet VISION, nr. 4, årg. 102 – december 2023