Af Thomas Skriver Jensen, formand for Metal Ungdom

På arbejdsmarkedet har vi i evindelige tider haft en kedelig tendens. Vi har i langt højere grad opdelt os efter køn frem for kunnen. Dén opdeling er vi nødt til at gøre op med. For i 2019, hvor arbejdsmarkedet er en verden til forskel fra 1950, så går det ikke, at vores mentalitet ikke er fulgt med udviklingen.

Vi er kommet milevidt siden “de gamle dage”, hvor der var mandejob og kvindejob. Alligevel bliver der ofte kigget skævt til pigen, der ønsker at blive murer, og til manden, der brænder for at blive sygeplejerske.

Det er først og fremmest moralsk forkert, at vi stadigvæk skal forholde os til en tankegang fra fortiden – Men det er ikke det største problem: Det svækker også den innovative proces i fagene og udviklingen af de metoder, der benyttes.

Jeg tror på, at diversitet i arbejdsstyrken er positivt, og at det er via diversitet, at de bedste innovative løsninger skabes. Hvis et fag er besat af mænd, så går vi glip af de inputs kvinder ville trække med sig og omvendt. Det kan vi i Danmark, som det lille land vi nu engang er, ikke holde til. Vi skal i fremtiden leve af vidensudvikling, så det er vigtigt med innovativ tankegang. Dette gælder naturligvis i alle fag.

Vi er nødt til at finde den helt store lup frem og konstatere, hvor det går galt, siden mentaliteten ikke er fulgt med udviklingen. For hvis ikke vi prioriterer at skabe en ny kultur, hvor valg af karriere defineres af passion og talent frem for af køn, så kommer vi til at sakke bagud. Heldigvis ser vi flere og flere afvigere, der ikke vil sættes i en boks på grund af køn.

Igennem Dansk Metal er jeg så heldig at have mødt smeden og tillidsrepræsentanten Pia. På trods af at stregerne mellem kønnene var kridtet endnu tydeligere op, da hun valgte uddannelse, end de er i dag, valgte hun alligevel at blive smed. Det gjorde hun, fordi hun elsker kulturen på et værksted, og fordi hun brænder for jobbet. Og så kunne det i øvrigt være lige meget, hvad alle andre mente.

Hvis vi skal gøre op med kønsrollerne på arbejdsmarkedet, så har vi brug for flere som Pia. Mønsterbrydere, der tør gå den utraditionelle vej.

Vi kan heldigvis støtte op politisk, og dét er en kamp, Metal Ungdom håber at kunne danne fælles front med DSU i. Vi skal presse på for en mere alsidig folkeskole, bedre vejledning både til børn og forældre, samt støtte frem for himmelvendte øjne, når elever overvejer en utraditionel uddannelsesvej. Jeg håber, at DSU ønsker at kæmpe denne kamp med os, så vi i fremtiden ser langt flere kvinder blive mekanikere og mænd blive SOSU-assistenter.