Interview af Julie Steenbuch Holt og Johan Müller

Fotos af Jolantha Thaning Haarbye

Det danske mediebillede er mørkeblåt, og derfor er der brug for  Netavisen Pio til at tippe vægtskålen en smule i den retning, der skaber mindre ubalance. DSU’eren har mødt chefredaktør Jens Jonatan Steen til en snak om, hvilken plads i mediebilledet Netavisen Pio udfylder.

Mørket har for længst lagt sig, da DSU’eren møder Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen en kold novembereftermiddag i netmediets lokaler i hjertet af København. Lokalerne ligger en smule trukket tilbage fra gaden, og man skal igennem en hyggelig baggård for at komme til døren.

Under interviewet er vi plantet i en sofagruppe i redaktionslokalet, der også huser netavisens podcast-studie. Bag os står et citat på væggen: “Socialismens endemål betyder intet for mig, bevægelsen er alt” af den tysk-jødiske socialdemokrat Eduard Bernstein.

“Det er mig, der valgte citatet, som altid har givet en klar retning om den opgave, som vi står overfor. Det samme gør vi også på Netavisen Pio, hvor vi udfordrer det bestående og ikke er bange for at provokere de store medier”, fortæller Jens Jonatan Steen os.

Og det giver god mening. Netavisen Pio deklarerer tydeligt, at det arbejder ud fra et demokratisk socialistisk værdigrundlag. Det er der en helt simpel grund til.

“Vi har et mørkeblåt mediebillede i Danmark. Jyllands-Posten, Berlingske, Børsen og Kristeligt Dagblad ligger alle klart til højre for midten. Der har været behov for Netavisen Pio”, forklarer Jens Jonatan Steen.

Det lille medie med redaktionen placeret blot et stenkast fra Christiansborg udfylder altså et hul i mediebilledet, som andre medier ikke har dækket.

“Vi lægger vores værdigrundlag klart frem, og vi er stolte af det. Det giver os en meget fast og loyal læserskare, som sætter pris på vores ærlighed, klarhed, udtryk og placering. På den måde har vi virkelig mærket, at vi producerer noget, der rammer direkte ned i en målgruppe, der ellers har følt sig hjemløse i det danske mediebillede”, siger Jens Jonatan Steen.

Arbejdsmarkedspolitik og fagbevægelsen er de konkrete ord, Jens Jonatan Steen bruger om nogle af de huller, der har været i mediebilledet. For bare 10-15 år siden havde man en arbejdsmarkedsredaktion på de store medier. Nu er man heldig, hvis der er to journalister, der til dels dækker arbejdsmarkedsstof, påpeger Jens Jonatan Steen.

PRINCIP ER OMDREJNINGSPUNKTET FOR KRITIKKEN

De sidste mange måneder har Netavisen Pio været genstand for en del kritik i andre medier. Partiet Venstre var de første til at råbe op om, at lige præcis Netavisen Pio helt målrettet skulle fratages mediestøtten. Da snakken falder på det, er det tydeligt, at Jens Jonatan Steen har været igennem den samme mølle igen og igen. Hans svar til kritikerne har ikke ændret sig, men desværre går den ikke klart ind.

“Vi bliver kritiseret for alt muligt, men aldrig for vores journalistiske indhold. Det er en principiel og teoretisk kritik, som aldrig går på vores journalistiske metode. Det er jo mangel på demokratisk sindelag, når nogen bare vil stække vores muligheder for at udgive politiske nyheder”, siger Jens Jonatan Steen. Han savner, at andre måler og vejer Netavisen Pio på det, de laver.

Samtidig peger han også på, at andre medier ikke har glemt deres værdigrundlag, de putter bare lidt mere med det. Jens Jonatan Steen påpeger, at man som redaktør på Berlingske Tidende skal skrive under på aldrig at ville kritisere kongehuset, og at Anders Krab Johansen i sin tid som chefredaktør på Børsen var en af landets førende liberalistiske ideologer.

Uafhængigheden fra politiske partier og organisationer kan også beskrives meget simpelt: “Det, vi hele tiden har prøvet at forklare, er, at vi er uafhængige, fordi vi selv sidder rundt om dét bord og selv træffer alle redaktionelle beslutninger”. Jens Jonatan Steen peger på et hvidt ovalt bord et par meter fra os.

“Jeg sidder for bordenden, og det er os, der bestemmer, hvad der skal stå i vores medie. Ingen andre får lov at bestemme. Det har vist sig at være en tidskrævende og svær pædagogisk proces at få kritikerne til at forstå, hvordan forholdene faktisk er”, siger han og opfordrer nysgerrige journalister til at komme forbi til en kop kaffe. Jens Jonatan Steen hilser de kritiske spørgsmål velkomne, men opfordrer også de øvrige medier til at komme ud af osteklokken og huske, hvordan kritikken kommer direkte fra Venstre, som åbenbart ikke mener, at der skal være plads til et medie som Netavisen Pio.

HVORFOR KAN NYE, SMÅ MEDIER BLOMSTRE?

Der er i virkeligheden en helt anden diskussion, medierne bør tage, når de beskæftiger sig med Netavisen Pios opståen og udvikling.

“Hvorfor ser man i store dele af verden nye, små medier, som kan noget andet og har nogle klare værdier og tager nogle andre typer diskussioner?”, spørger Jens Jonatan Steen. Han svarer selv på spørgsmålet:

“Det er, fordi der har været nogle læsergrupper, som ikke er blevet samlet op. Det er jo derfor, vi kan eksistere. Hvis de andre medier havde samlet dem op, havde vi jo ikke haft nogen forudsætning eller noget grundlag for overhovedet at eksistere. Det er i virkeligheden det, vi bør diskutere, og noget, som alle medier bør spørge sig selv om. De lukker totalt øjnene for selvransagelsen”.

Netavisen Pio har ifølge Jens Jonatan Steen gjort, at mediebilledet er hældt en smule mere til venstre for midten, og det har der været behov for for at skabe balance mellem mediebilledet og befolkningens mediebehov.

“Den største del af samfundet er jo ikke højreorienteret, men det er den største del af medierne. Her er der en kæmpe diskrepans. Det problem er jo ikke rigtig løst. Vi er stadig små og dermed ikke med til at skabe balance, fordi ubalancen er så stor. Men vi er da en lille positiv brik i det”, siger han.

BAGSIDEN AF MEDALJEN VIDNER OM SUCCES

Selvom kritikken og skepsissen over for Netavisen Pio fortsætter, mener Jens Jonatan Steen, at det netop understreger en vigtig pointe, der er god at have in mente.

“Det er vigtigt at få sagt: Det her er prisen for succes. Med meget få midler og med meget få personer har vi været i stand til at sætte nogle dagsordener. Vi har været i stand til at slå igennem. Vi har også lavet historier, der har provokeret de andre medier”, siger han.

Jens Jonatan Steen nævner Netavisen Pios “arbejdsgiver-historier” som eksempel. Siden sommer har debatten om behovet for udenlandsk arbejdskraft fyldt godt og grundigt. Derfor har netavisen forsøgt at teste denne mangel efter ved at høre virksomheder, der hævder at mangle medarbejdere, hvad de har gjort for at rekruttere dem.

“Vi har dækket og haft succes med nogle historier, som man ikke har brudt sig om. Jeg har endda oplevet at blive skældt ud af chefredaktører med en langt større lønramme end mig selv. Vi betaler en del af prisen for vores egen succes, og det er vigtigt at få med”, siger han.

Jens Jonatan Steen ser en lys fremtid for Netavisen Pio. Læsertallet går i den rigtige retning, og vejen frem for mediet er at blive endnu skarpere på den dybdegående journalistik samt styrke produktionen af lyd og levende billeder.