Interview af Carl Emil Lind Christensen og Mads Hvidbjerg Kristensen

Fotos af Stefan Cavalieri

Er det danske demokrati i krise? Det er omdrejningspunktet for den demokratikommission, som Dansk Ungdoms Fællesråd for nyligt har nedsat. DSU’eren har mødt DUF-formand Kasper Sand Kjær til en snak om medier, politik og demokratisk krise.

Mange steder i den vestlige verden er demokratiet udfordret. I Danmark er medlemstallene i de politiske partier styrtdykket fra 600.000 i 1960 til under 200.000 i dag. Tonen i den offentlige debat er forrået, og politikere og journalister slås med brugtvognsforhandlerne om at være de mest utroværdige. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har nedsat en demokratikommission, der skal kulegrave demokratiets tilstand og komme med anbefalinger til politikere og civilsamfund:

”Målet med DUF’s demokratikommission er at samle alle de væsentlige aktører, der er i vores demokrati, i en fælles samtale om to ting: Hvilke tendenser er det, vi oplever i vores demokrati, og er vores demokrati i krise? Og hvordan kan vi forpligte hinanden på at løse problemerne?” fortæller Kasper Sand Kjær, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, folketingskandidat og medlem af DSU.

I demokratikommissionen har flere prominente folk fra den politiske verden, medierne og civilsamfundet sæde. Blandt andet er det Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Mandag Morgen, der er formand for kommissionen. Derudover er der repræsentanter fra Folketingets partier og en række civilsamfundsorganisationer som DGI, Røde Kors og LO.

ET DEMOKRATI I KRISE?

Der er nok at tage fat i for kommissionen, for Kasper Sand Kjær ser en række forskellige udfordringer for demokratiet. Han understreger, at det danske demokrati er bygget på tillid til de folkevalgte, men erkender også, at netop tilliden er udfordret:

”En af de ting, der er mest grund til at være bekymret over i vores demokrati, er den enormt lave tillid, der er til vores politikere, til medierne og til de demokratiske institutioner. Det er virkelig et krisetegn, når danskerne ikke har tillid,” siger Kasper Sand Kjær.

Mediernes fokus på sensation, skandaler og konflikt er også en væsentlig del af årsagen til demokratiets problemer. Ifølge Kasper Sand Kjær er ”konfliktniveauet i medierne tårnhøjt. Alt er en krig, en kanon eller en bombe. Troværdigheden og lødigheden i journalistikken er meget lav.”

Han peger også på en række andre udfordringer for demokratiet: Den offentlige samtale er løbet løbsk på Facebook, og det er et problem, at færre og færre danskere engagerer sig partipolitisk. Derudover er det skadeligt, at diverse nichemedier medvirker til at sprede såkaldt fake news. Da vi spørger DUF-formanden, hvad der skal til for at konsolidere demokratiet, peger han på tre afgørende ting:

”Der er ikke et quickfix for demokratiets udfordringer. Vi skal genskabe tilliden og båndene mellem borgere og politikere. Derudover skal vi have endnu flere danskere til at føle, at politik er noget, de kan deltage i og ikke bare være tilskuere til. Og så skal vi have en bedre offentlig samtale. ”

Arbejdet for at fremme demokratiet er på mange måder Dansk Ungdoms Fællesråds fundament. Organisationen blev stiftet i 1940 af socialdemokraten Hal Koch, der er kendt for at opfatte demokrati som en livsform fremfor udelukkende en styreform. Demokratikommissionen holdt sit første møde 26. november og mødes yderligere fem gange i det nye år.