Af Mads Hvidbjerg, Harun Muharemovic og Lea Lindberg

HVORFOR I ALVERDEN skal Danmark og resten af EU’s medlemsstater sende milliarder af kroner til Polens og Ungarns regeringer, der i årevis har forbrudt sig mod EU’s værdier og undergravet demokratiet og retsstaten? Det er på tide, at den danske regering sætter hårdt mod hårdt og siger tydeligt fra. Ungarn og Polen skal ikke have en krone af EU, før retsstaten er genetableret.

27. maj fremlagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, kommissionens bud på et EU-budget og en fælleseuropæisk genopretningsfond. Fonden skal efter von der Leyens plan udrustes med 750 milliarder euro, hvoraf størstedelen skal ydes som direkte tilskud til medlemslandene. Europakommissionen vil blandt andet yde et direkte tilskud til Polen på 275 milliarder kroner og til Ungarn på mere end 60 milliarder. Vel at mærke oven i al den anden støtte, som Polen og Ungarn allerede får.

I ly af coronakrisen har Viktor Orbán sendt parlamentet hjem uden slutdato, og han regerer nu Ungarn per dekret. Derved har Orbán de facto suspenderet demokratiet i Ungarn på ubestemt tid. Samtidig har den polske regering forsøgt at gennemføre et omstridt totalforbud mod abort, som den for to år siden måtte opgive efter massive demonstrationer. Demonstrationer, der nu ikke kan lade sig gøre midt i en coronapandemi.

Desværre er Ungarns og Polens brud på demokrati og menneskerettigheder under coronakrisen ikke enestående. Tidligere har det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed målrettet nedbrudt de vandtætte skotter mellem politikere og domstole ved at fyre og straffe regeringskritiske dommere. Forholdene er nu så grelle, at de polske domstole ikke længere kan betragtes som uafhængige. Samtidig har myndighederne erklæret et område dobbelt så stort som Danmark for ‘LGBTQ+-fri zone’.

Sideløbende bedriver Viktor Orbán klapjagt på kritiske medier og ngo’er, afvikler domstolenes uafhængighed i Ungarn og undergraver kvinders og minoritetsgruppers rettigheder.

Ungarn og Polen bevæger sig i uhyggelig fart mod totalitarisme og autokrati. Imens står EU-systemet handlingslammet tilbage og har endnu ikke magtet at indføre sanktioner, der for alvor kan mærkes i Warszawa og Budapest. Orbán og Kaczynski griner os lige op i ansigtet, mens kommissionsformanden forbereder nye milliardchecks for at understøtte Ungarns og Polens økonomi.

Det er på tide, at EU-systemet og Europas statsledere tager alle metoder i brug for at forsvare demokratiet mod totalitære tyranner som Viktor Orbán og Jaroslaw Kaczynski. Vores partifæller i regeringen må klart fordømme afmonteringen af retsstaten i Ungarn og Polen og kræve vidtgående EU-indgreb mod landene. Løsningen er ikke at give flere gaver og udstede nye checks. Alle udbetalinger burde tværtimod standses omgående.

Når vi stiller krav til lande om blandt andet demokrati, for at man kan optages i det europæiske fællesskab, så gør vi det af en grund. Derfor må der også være konsekvenser, når man afvikler demokratiet. Regeringen må insistere på, at EU i højere grad stiller betingelser om at leve op til EU’s værdier, når der uddeles EU-støttekroner til medlemslandene. Når EU sender penge til motorveje, togbaner og landbrug i Polen og Ungarn, så skaber det vækst og får folk i arbejde – men dermed øger det også Orbáns og Kaczynskis popularitet. På denne måde understøtter EU-systemet indirekte afmonteringen af demokratiet i Ungarn og Polen.

Afviklingen af retsstaten og demokratiet i Polen og Ungarn er uhyggelig at være vidne til. Siden murens fald har demokratiet været på fremmarch i det meste af Europa, men nu må vi altså erkende, at vi også skal kæmpe for demokratiet på vores eget kontinent. Det er nu, EU-samarbejdet skal stå sin prøve. I forbindelse med budgettet må regeringen få Det Europæiske Råd til at sætte Polen og Ungarn stolen for døren med en klar besked: Genetabler demokratiet og retsstaten, og overhold basale menneskerettigheder eller vink farvel til jeres EU-støtte.

 

Debatindlæg bragt i Politiken på grundlovsdag 5. juni 2020.