Frederik Vad, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
Tobias Weische, Dansk Folkepartis Ungdom
Malte Larsen, Nye Borgerliges Ungdom
Nicolai Toxværd, Konservativ Ungdom
Mirjam Dyekjær, Radikal Ungdom
Jonas Pullich Knudsen, Venstres Ungdom

 

København, Aarhus, Roskilde, Gladsaxe og Gentofte. Det er blandt andet nogle af de danske kommuner, hvor overvågningskameraerne er lavet af kinesiske firmaer som Hikvision og Dahua.

Firmaer, der er sortlistet i lande som USA og Storbritannien, og firmaer, der ved kinesisk lov skal overgive informationer til de kinesiske efterretningstjenester som MSS. Selv PET har advaret imod brugen af disse kinesiskproducerede kameraer. Det kan ikke passe, at de kinesiske kameraer får lov til at blive siddende trods advarsel på advarsel. For den nationale sikkerheds skyld bør de alle fjernes.

Det er endelig begyndt at gå op for danskerne, hvor farligt Kina egentlig er; der skulle dog flere diplomatiske kriser til. Først krævede den kinesiske ambassade, at Jyllands-Posten skulle undskylde for en satiretegning af mildeste grad. Dernæst krævede Kina, at en kopi af Jens Galschiøts “Skamstøtten” skulle fjernes fra Christiansborg – originalen er nu også blevet fjernet i Hongkong. Dette er kun toppen af isbjerget; Kina har flere gange prøvet at blande sig i dansk indenrigspolitik.

Det er endelig begyndt at gå op for danskerne, hvor farligt Kina egentlig er

Da Kina for alvor begyndte at slå ned på folkestyret og demokratiet i Hongkong, kom det til voldsomme demonstrationer og sammenstød.

“Folkerepublikken” valgte dernæst at begynde sin “demokratiske” arrestation af folkevalgte politikere, en af dem hed Ted Hui. I desperation tog han kontakt til venner i Danmark, som modigt hjalp ham med at flygte til Europa og søge asyl.

To af disse er Anders Storgaard, tidligere landsformand for Konservativ Ungdom, og Thomas Rohden, formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab og medlem af Radikale Venstre.

Anders og Thomas kan ikke rejse uden for Danmarks grænser uden først at koordinere det med PET. Af frygt for at blive udleveret til Kina. Når Anders besøger sin familie i Aarhus, er der risiko for, at kinesiske spiontjenester kan følge med i hans gøren og laden gennem de mere end 700 kinesiske kameraer i byen, 287 af disse endda af firmaet Hikvision.

Det danske demokrati undergraves af Kina, når Thomas Rohdens egne kinakritiske valgplakater på mystisk vis forsvinder fra området omkring Kinas ambassade under kommunal- og regionalvalget i november 2021. Kina har tydeligt vist, at det er villig til at blande sig i danske politikeres gøren og laden på dansk jord – og at det meget lidt respekt har for dansk lov.

Det er en skændsel, at danske offentlige institutioner bliver ved med at bruge kinesiske kameraer på trods af den kendte spionagetrussel fra dem

Allerede i august 2021 var Aarhus Kommune bevidst om problemerne ved brugen af disse kameraer og kontaktede Center for Cybersikkerhed – men gjorde intet mere end dette.

Nu advarer selv PET imod brugen af de kinesiske kameraer, men reaktionen er minimal – hvis ikke fuldstændig manglende.

Det er en skændsel, at danske offentlige institutioner bliver ved med at bruge kinesiske kameraer på trods af den kendte spionagetrussel fra dem. Det er en skændsel, når danske statsborgere er truet af det kinesiske regime, som kan overvåge dem.

Og det er en skændsel, når folkevalgte politikere nøler med statssikkerheden og borgernes egen sikkerhed.

 

Debatindlæg i Jyllands-Posten 15. februar 2022.