23-årige Mathias Niebuhr vandt dette års DM i debat. En årligt tilbagevendende begivenhed, som arrangeres i samarbejde mellem Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og dagbladet Politiken. De indledende runder afholdes i Politikens Hus ved i det centrale København, hvor 32 deltagere skæres ned til otte debattører, der går videre til semifinalerunderne. Dernæst bliver otte til fire til to.

Traditionen tro afvikles semifinalerne og finalen på Folkemødet på Bornholm, hvor DM i debat har udviklet sig til lidt af en institution og er et stort tilløbsstykke.

VISION har talt med Mathias Niebuhr om, hvordan det føles at stå som vinder af danmarksmesterskabet i debat for unge under 30 år. En konkurrence, hvor han på debatscenen omtalte sig selv som “en privilegeret hovedstadshomo”.

Om Niebuhr ligefrem er en hovedstadshomo kan måske diskuteres. Altså, ikke dét med hans seksualitet – men det geografiske aspekt. For nok har han boet i Valby (en bydel i det sydvestlige København) i et par år. Men han er oprindeligt fra Vejle i Jylland.

TO BE HONEST…

Mathias Niebuhr kalder det “en speciel oplevelse” at have vundet DM i debat. Han havde egentlig ikke tænkt, at det var noget for ham – eller at han skulle nå hele vejen til finalen for den sags skyld. Og hans forhold til DM i debat er todelt, fortæller han.

På den ene side synes Niebuhr, det er fedt at opleve debattører, som har noget på hjerte og “ikke normalt får plads i en debat”. Og han synes, at de mange forskellige mærkesager var noget af det fedeste – fordi det med til at gøre ham klogere.

“Her i DM i debat, der tager folk dét med, som de synes er vigtigt. De har oplevet et eller andet vildt i deres liv, et eller andet der skal gøres noget ved, noget uretfærdigt der skal ændres. Det, synes jeg faktisk næsten, var det, jeg lærte mest af”, siger han og fortsætter:

“For at være helt ærlig: Det der med at Politiken og DUF arrangerer sådan et semielitært debatarrangement, der er sådan lidt kunstigt opstillet… Altså, det har jeg det lidt svært med”.

Det er tit dem, der har den højeste kulturelle kapital, der også får mest taletid

Den privilegerede hovedstadshomo fra Vejle mener nemlig, at man oftest tager udgangspunkt i sig selv og sit eget liv, når man står i en debat. Og det er ikke nødvendigvis godt for debatten og den offentlige samtale, siger han:

“Det er farligt, for det er tit dem, der har den højeste kulturelle kapital, der også får mest taletid”.

Det prøvede han at huske, da han stod og debatterede på Politikens scene i Allinge.

“Jeg tog udgangspunkt i mig selv og min privilegerede status som homoseksuel i hovedstaden, hvor man har nogle markant bedre vilkår end andre steder”, siger Niebuhr, som i finalen vandt over Maria Ladegaard, der er landsformand i Venstres Ungdom (VU).

Mathias Niebuhr er aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), hvor han er distriktssekretær i DSU Nordsjælland. Og så er han i øvrigt kandidat til næste europarlamentsvalg, idet han stiller op til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.



Artiklen er oprindeligt bragt i VISION nr. 3, årg. 102 – september 2023

 

Amanda Irina fra DSU Hvidovre-Brøndby og Ayman Ahmad fra DSU København Nord, der er i lære som hhv. låsesmed og køletekniker, var også med på Bornholm. De nåede hele vejen til finalerunderne – lige før den endelige finale – i dette års DM i debat, hvor de desværre måtte se sig slået på målstregen. Vi er stolte af, at tre ud af fire finalister var DSU’ere!