Af Andreas Petersson

Rasmus Emborg fra Internationalt Udvalg i DSU er ny præsident i Ungdommens Nordiske Råd (UNR).

Det stod klart efter en afstemning på den årlige session i Ungdommens Nordiske Råd, hvor der var kampvalg til posten som præsident mellem finsksvenske Annika Lyytikäinen, der var indstillet af Kristdemokratisk Ungdom i Norden (KDUN), og danske Rasmus Emborg, der blev anbefalet af et samlet FNSU.

DSU er medlem af Ungdommens Nordiske Råd via Forbundets Nordens Socialdemokratiske Ungdom (FNSU), der er en paraplyorganisation for de socialdemokratiske ungdomsorganisationer i Norden.

Nu skal DSU’er Rasmus Emborg stå i spidsen for præsidiets arbejde i Ungdommens Nordiske Råd.

“Jeg går ydmygt til opgaven. Det nordiske fællesskab er noget helt særligt. Vi har mere end 1.000 års historie sammen og har skabt verdens bedste samfund med en høj grad af lige muligheder og tryghed. Ungdommen i Norden har meget at byde ind med i forhold til de fælles udfordringer, som ungdommen – på tværs af politiske skel – står over for”, siger Emborg.

Traditionen tro afholdes UNR’s session i dagene inden Nordisk Råds session. Mens Ungdommens Nordiske Råd er et forum for de politiske ungdomsorganisationer i Norden, er Nordisk Råd det parlamentariske organ for det officielle nordiske samarbejde.

“Vi skal værne om vores fælles nordiske værdier og i endnu højere grad fordømme de autoritære kræfter”

I de næste fire dage skal det nyvalgte UNR-præsidium kæmpe for at gøre ungdommens stemme hørt til Nordisk Råds session. Den nyvalgte UNR-præsident, Rasmus Emborg, er klar til – sammen med de nye præsidiemedlemmer – at presse på for politisk forandring over for de nordiske ministre og statsledere.

“Vi skal kræve klimahandling, og her skal de nordiske velfærdsstater for alvor gå forrest. Vi skal værne om vores fælles nordiske værdier og i endnu højere grad fordømme de autoritære kræfter, der forsøger at knægte os. Der er stadig behov for at blive integreret tættere i Norden, så vi kan bevare vores unikke nordiske kulturarv. Jeg tror på, at vi kan skabe politisk forandring på vegne af den nordiske ungdom”, siger han.

UNR-sessionen i 2021 var samtidig en jubilæumssession, idet Ungdommens Nordiske Råd fylder 50 år.

Rasmus Emborg er medlem af lokalafdeling DSU Valby.