Under coronakrisen har den ungarske premierminister, Viktor Orbán, fået vedtaget en lov, der gør det muligt for hans regering at lede landet per dekret – uden slutdato på den kontroversielle lov.

For nylig har Ungarns parlament også vedtaget en lov, der forbyder kønsskifte i officielle papirer. Dermed forhindres transpersoner i at skifte køn i officielle papirer.

Beslutningen betyder, at der fremover skal stå ’køn ved fødsel’ i stedet for ’køn’ i ungarernes officielle personlige dokumenter, såsom fødsels- og vielsesattester.

“Hvis man vil have en del af kagen, så skal man også følge de demokratiske frihedsidealer, som vores europæiske fællesskab bygger på”

DSU ser med stor bekymring på udviklingen for demokratiet i landet og mener, at det bør have økonomiske konsekvenser, hvis Ungarn ikke lever op til EU’s regler.

”Vi bør kræve, at hvis man vil have en del af kagen, så skal man også følge de demokratiske frihedsidealer, som vores europæiske fællesskab bygger på. EU må komme på banen og tage kraftigt afstand. Og der skal være klare konsekvenser”, siger Lea Lindberg, der er formand for DSU’s internationale udvalg (IU).

Demokrati og frihedsrettigheder kan ikke gradbøjes

Hun mener, at forbuddet mod kønsskifte er et overgreb mod transpersoners rettigheder, som på ingen måde hører hjemme i et EU-land.

”Ligesom demokrati ikke er noget, der kan gradbøjes, så er friheds- og menneskerettigheder heller ikke noget, vi skal gå på kompromis med. Derfor skal vi stå fast, når et land som Ungarn afvikler retsstaten, forbryder sig mod LGBTQ+-personer eller stemmer love igennem, der begrænser kvinders rettigheder i voldelige forhold, som vi desværre også har set”, siger hun og fortsætter:

”Det er ikke i orden, og jeg synes faktisk, det er decideret pinligt, at der ikke har været kraftigere reaktioner fra EU og de europæiske udenrigsministre, end det egentlig har været tilfældet”.

“Det betyder også, at når lande bryder de demokratiske frihedsrettigheder
eller afvikler demokratiet i landet, så vil pengekassen også være lukket”

IU-formand Lea Lindberg frygter, at flere lande kan være på tilbagetog, når det gælder demokrati og basale friheds- og menneskerettigheder, hvis ikke der sættes hårdere ind over for lande som Ungarn og Polen.

Det skal simpelthen være nemmere at fratage et medlemsland støtten, hvis landet ikke efterlever EU-regler, mener hun:

”I fremtiden burde vi sikre standarder for, hvornår medlemslande kan modtage penge igennem det europæiske fællesskab. De standarder skal i høj grad baseres på demokrati og overholdelse af menneskerettigheder. Det betyder også, at når lande bryder de demokratiske frihedsrettigheder eller afvikler demokratiet i landet, så vil pengekassen også være lukket”.

Opbakning fra danske EU-politikere

DSU’s udmelding møder opbakning fra Niels Fuglsang og Marianne Vind, der er to af Socialdemokratiets tre medlemmer af Europa-Parlamentet.

De har begge ’retweetet’ DSU’s opslag på det sociale medie Twitter, som også er blevet postet på Facebook.

DSU er dybt bekymret over udviklingen i Ungarn.Både før og under coronakrisen har den ungarske premierminister, Viktor…

Slået op af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)Onsdag den 27. maj 2020

 

Marianne Vind har desuden sendt følgende besked til DSU:

”Hej DSU’ere. I dag var vi en del i parlamentet, der underskrev en opfordring til Ungarns regering om at ophæve den lov, der begrænser trans- og intersekspersoners rettigheder. Jeg håber, der lyttes i Ungarn. Kh. Marianne”.

Du kan følge DSU’s internationale arbejde på Facebook her.


 

Lea Lindberg er nyvalgt formand for Internationalt Udvalg og sidder i DSU’s nationale forretningsudvalg. Hun er medlem af DSU Odense.