Frederik Vad, forbundsformand

Noget af det værste ved den moderne medieudvikling er, at vigtige og altafgørende dagsordener lynhurtigt forsvinder fra spalterne og sendefladerne. Den ene dag kan mennesker koldblodigt myrdes i europæiske lande, fordi de udnytter det frie ord – den næste dag er mediecirkusset rejst hen til nye historier. Derfor står vi lige nu i den groteske situation, at vi her sidst på året allerede har glemt serieangrebene på ytringsfriheden i oktober og november.

I Frankrig blev en skolelærer myrdet for at undervise sine elever i ytringsfrihed, magtkritik og satire målrettet religiøse magthavere. Det blev fulgt op af en boykot af franske varer i Mellemøsten, og gentagne knivangreb, mord, overfald og trusler over hele landet. Kort tid senere så vi det samme i Wien, og herhjemme blev sikkerhedsniveauet også forøget ganske kraftigt.

DSU skal presse regeringen og Socialdemokratiet til at træde ind i åndskampen for ytringsfrihed.

Konsekvenserne af begivenhederne var skolelærere herhjemme, der fik hemmelig adresse, fordi de ville vise solidaritet med den franske kollega i deres egen undervisning. Aviserne censurerer sig selv og tør ikke røre magtkritik af islam med en knibtang. Stille og roligt afmonteres en af de mest centrale frihedsrettigheder i et liberalt oplysningssamfund som vores: Retten til at sige og tænke som man vil inden for lovgivningens rammer. Det frie ord.

Ind i åndskampen for ytringsfrihed

Ramaskriget er udeblevet herhjemme. Især fra vores generation har vi hørt meget få kaste sig ind i debatten og forsvare det frie ord med næb og klør. Det skal DSU gøre op med.

Kampen for det frie ord er en del af det socialdemokratiske projekt. Fra begyndelsen af har vi vidst, at vejen til at afsløre religiøse, politiske og økonomiske magthavere ikke bare er brolagt med konkrete politiske kampe, men også den satire, forhånelse og kritiske debat, som det frie ord tilbyder almindelige mennesker. Muligheden for at udstille magthavere og kritisere deres handlinger. Muligheden for at lade almindelige mennesker komme til orde i en verden med stærke hierarkier og klasseopdeling. Derfor er kampen for ytringsfriheden også vores kamp.

Først og fremmest har vi brug for at presse islamisterne og de andre frihedsfjender i defensiven ved konsekvent at tale dem og deres idéer midt imod.

DSU skal presse regeringen og Socialdemokratiet til at træde ind i åndskampen for ytringsfrihed. Det frie samfund er under angreb, og det kræver et stærkt socialdemokratisk svar. Først og fremmest har vi brug for at presse islamisterne og de andre frihedsfjender i defensiven ved konsekvent at tale dem og deres idéer midt imod.

Derefter skal der lægges en realpolitisk strategi, hvor kulturpolitik, retspolitik, uddannelsespolitik og socialpolitik tænkes sammen. Vi skal slå økonomisk og politisk ring om de undervisere, aviser osv., der ønsker at stå vagt om ytringsfriheden. Vi skal sikre, at alle børn og unge i Danmark lærer at blive en del af åndskampen og er i stand til at forstå behovet for ytringsfrihed. Det første er en åndskamp – det andet er en politisk kamp.

Lad os gøre alt, hvad vi kan, for at stå op for det frie ord. Et frit samfund koster blod, sved og tårer. Det har været svært at skabe, men det er så nemt at brække fra hinanden. DSU skal stå i forreste linje, når frihedskampen skal kæmpes!Klumme i DSU’s medlemsmagasin “DSU’eren”.