Pressemeddelelse

Tidligere på året – tilbage i februar – udgav Straffelovsrådet sin betænkning om en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse. Men en ny voldtægtslovgivning skal slet ikke være baseret på frivillighed, mener DSU. Den skal være baseret på samtykke!

”Vi ved, at mange voldtægtsofre ’fryser’ i situationen – en form for overlevelsesstrategi. Tankegangen er, at hvis man bare ligger stille og ikke gør modstand, så bliver man forhåbentlig heller ikke udsat for vold. Men det betyder så også, at gerningsmanden i de situationer ikke nødvendigvis efterlader fysiske skader på offeret. Og så går gerningsmanden fri, fordi offeret – for at beskytte sig selv – har forholdt sig passivt under samlejet”, siger Katrine Evelyn Jensen, næstformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

Efter Straffelovsrådet fremlagde sine anbefalinger til en ny voldtægtslovgivning baseret på frivillighed, mødte regeringen kritik for pludselig at tale om frivillighed i stedet for samtykke. Netop ”samtykke” er ellers også det ord, der er aftalt i det såkaldte forståelsespapir mellem Socialdemokratiet og regeringens tre støttepartier.

I kølvandet på kritikken udtalte justitsminister Nick Hækkerup (S), at det for ham ikke var afgørende, hvad man kaldte det. Men blot en uge senere sagde statsminister Mette Frederiksen (S) fra Folketingets talerstol, at regeringen ville ”fremsætte et lovforslag om en samtykkebaseret bestemmelse om voldtægt”.

DSU mener, at regeringen er på slingrekurs i spørgsmålet om, hvorvidt den nye voldtægtslovgivning skal være baseret på frivillighed eller samtykke. Derfor er opfordringen fra DSU til justitsministeren og regeringen klar:

”Tænkepausen må være slut, og regeringen bør melde klart ud. En ny voldtægtslov skal selvfølgelig være samtykkebaseret”, siger Katrine Evelyn Jensen.

Straffelovsrådet skriver i sin betænkning, at en samtykkebaseret bestemmelse – efter flertallets opfattelse – kan ”medføre en risiko for at kriminalisere en seksuel adfærd, som af mange vil blive anset som naturlig og sædvanlig i forbindelse med seksuelt samvær”. Men den opfattelse vil næstformand Katrine Evelyn og DSU ikke acceptere:

”Straffelovsrådet mener, at ordene frivillighed og samtykke i høj grad er to sider af samme sag – på nær i passivitetssituationer. Altså de situationer, hvor offeret ’vælger’ overlevelsesstrategien om at fryse og forblive passiv. Men vi er altså nødt til at tage et opgør med tankegangen om, at man kan være passiv under et samleje. Det er simpelthen ikke rigtigt”, siger hun og fortsætter:

”Det kan hurtigt blive meget teknisk og juridisk kompliceret, men det behøver jo ikke at være så svært. Hvis der ikke er givet samtykke, er det ikke sex. Så er det voldtægt”.

Under overskriften ”#SamtykkelovNu” deltager DSU – sammen med en række andre organisationer – i en demonstration fredag den 14. august kl. 16-18. Demonstrationen starter ved Domhuset på Nytorv i København, hvorfra ruten går via Strøget til Christiansborg.

 

For yderligere kommentarer kan du kontakte næstformand Katrine Evelyn Jensen på tlf. 26 12 58 58