Den 18. december 2021 er der nøjagtig et år til, at verdens største sportsevent – verdensmesterskaberne i fodbold – afsluttes. Her spilles der nemlig finale ved VM 2022 i Qatar.

En slutrunde, som i den grad har kastet debat af sig. Alt fra de høje temperaturer i ørkenstaten, den manglende fodboldkultur samt den massive korruption, der førte til, at Qatar i det hele taget blev tildelt værtskabet for VM i fodbold. Og sidst – men ikke mindst – de mange menneskerettighedskrænkelser og slavelignende forhold, der har betydet, at tusindvis af migrantarbejdere er omkommet og har mistet livet.

Derfor har Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og 3F Ungdom taget initiativ til afholdelse af en mindehøjtidelighed den 18. december – på etårsdagen før VM-finalen i Qatar. Her vil vi tænde et lys for hvert mistede liv i forbindelse med opførelsen af de fodboldstadioner, der skal stå klar til VM-slutrunden i Qatar.

”Når udenrigsministeren siger, at Danmark skal gå forrest i kampen mod krænkelser af menneskerettigheder, så kan vi ikke med troværdighed sende repræsentanter fra regeringen eller det danske kongehus afsted til VM i Qatar. Flere store nationer laver politisk boykot. Det er pinligt, hvis ikke Danmark følger trop – især nu hvor regeringens standpunkt er, at Danmark skal gå forrest”, udtaler Lea Lindberg, international sekretær i DSU.

”VM i Qatar er bygget på livet af vores udenlandske kollegaer under slavelignende forhold. Danmark har et ansvar for at sige fra. Vi kan ikke og må aldrig acceptere, at udenlandske kollegaer skal lade livet for et andet lands prestigeprojekt. Derfor skal danske repræsentanter – hverken folkevalgte eller Kongehuset – selvfølgelig ikke deltage i det PR-stunt”, udtaler Morten Ryom, formand for 3F Ungdom.

Mindehøjtideligheden møder opbakning fra SF Ungdom, Radikal Ungdom, Konservativ Ungdom, Venstres Ungdom, Rød-Grøn Ungdom og Veganerpartiets Ungdom, som også er medarrangører. På tværs af politiske skel står en bred vifte af politiske ungdomsorganisationer og 3F Ungdom sammen i kampen mod VM i Qatar.

Mindehøjtideligheden finder sted på Christiansborg Slotsplads lørdag d. 18. december kl. 16:00-17:30.

Facebook-begivenhed: Mindehøjtidelighed for ofrene for VM i QatarFor yderligere kommentarer kontakt:

Lea Lindberg: 25 71 11 31
International sekretær, DSU

Morten Ryom: 24 40 70 87
Formand, 3F Ungdom