Artikel af Anne Sophie Warberg Hækkerup og August Solkær

 

Mangler du stadig de gode argumenter for, hvorfor DSU skal gå forrest i den grønne folkebevægelse? DSU’eren tog med på grøn kursusweekend, og fik svarene.

 

Vi er ikke længere i tvivl. Klimaforandringerne er i dag håndgribelige som aldrig før, og vi hører jævnligt om afgrøde-ødelæggende tørke, truede dyrearter og hævede vandstande i verdenshavene. Alligevel sker der ikke nok. USA, der er i den absolutte elite af klimasyndere, træder ud af Paris-aftalen. EU, med opbakning fra den danske regering, tillader fortsat Round-up gødning, trods omfattende advarsler. Og i Danmark er elbilerne blevet dyrere, hvilket har fået salget til at stagnere.

 

Vi har brug for fremsynethed. Med et populært udtryk siges det, at vi er den første generation, der bliver påvirket af klimaforandringerne – og den sidste, der kan gøre noget ved dem. Den opgave må og skal vi tage på os. Her er DSU, og Socialdemokratiet, fuldstændigt centrale for at skabe en grøn folkebevægelse. Det er tid til, at det danske folk står sammen om at sætte et grønt eksempel. Det er tid til, at vi tager ansvaret for vores jord alvorligt.

 

GRØN KURSUSWEEKEND

  1. januar satte DSU’ere fra hele landet sig i togene og drog afsted mod Ankersminde til Grøn Kursusweekend. Kursusweekenden er et led i DSU’s overordnede fokus, der skal sætte alle sejl ind på at lave konkrete politiske løsninger på vores generations allerstørste udfordring; En klode i klimakrise.

 

Kalle Bundsgaard Thorsager fra DSU Odense var allerede inden weekenden meget positiv overfor det nye tema: ”Jeg tænker, at det er mega fedt med grønt tema, og jeg synes, det er spændende at prøve noget nyt. Vi plejer at snakke meget om ting som social- og skattepolitik på kursusweekender, imens klimapolitik ofte bliver glemt, så jeg synes, det er fedt at lære noget mere om det emne.”

 

DEN GRØNNE DAGSORDEN ER VIGTIG

Den første halvdel af 2018 er blevet malet grøn i DSU, og det er med rigtig god grund. ”Jeg synes, den grønne dagsorden er vigtig, fordi global opvarmning er noget, som kommer til at påvirke hele verdenen, og som især kommer til at gå ud over de svageste.” siger Kalle.

 

DSU spiller en særlig rolle, fordi DSU kan noget andet end de voksne politikere: ”Når man nu har været inde i politik i rigtig mange år, så er man ligesom lidt fastlåst på nogle emner, hvor det er vigtigt, at vi går ind og fortæller, hvad der er morgendagens vigtigste politiske dagsorden.” fortsætter han og tilføjer: ”Som DSU’ere skal vi blive ved med at være nytænkende, så vi kan gøre en forskel. Vi skal tænke ud af boksen”. Der er særligt god grund til, at DSU blander sig, når det handler om klimapolitikken: ”Politikerne inde på Borgen tænker tit bare, at vindmøller og solceller må være løsningen. Imens tør vi godt at snakke om de nye og mere usikre forslag.”

 

SAMFUNDET HAR DET STORE ANSVAR

Der er mange forskellige bud på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, men Kalle er ikke i tvivl om, hvor ansvaret ligger; ”Det er samfundet, der har det store ansvar og ikke individerne” siger han og fortsætter: ”Jeg mener, det er hos samfundet, ansvaret ligger, fordi det er samfundet, der kan gøre den store forskel. Almindelige mennesker, der står nede i Brugsen, har ikke altid råd til at købe alle de mest klimavenlige produkter.”. Det betyder ikke, at den enkelte ikke kan gøre noget, men at det er ikke den enkeltes ansvar: Her kan DSU, og Socialdemokratiet, være med til at skabe dén grønne folkebevægelse, der samler danskerne om en grønnere fremtid.

 

PANTSYSTEMET ER GENIALT

En af de workshops, som Kalle var på til Kursusweekenden, handlede om at udvikle konkret grøn politik. Her kom han sammen med de andre DSU’ere på kurset frem til en masse forskellige forslag, men særligt et af dem, var Kalle vild med: ”Jeg synes det her med at udvikle pantsystemet er genialt. Vores pantsystem fungerer jo så godt, så hvorfor ikke udvide det til ting som konservesdåser og to go-kopper?” spørger han ivrigt. Pantsystemet er kun en del af en større målsætning om at ændre vores forbrug: ”Hvis vi skal blive ved med at bibeholde den levestandard, vi har i dag, så er vi nødt til at ændre produktionen. Den skal ikke være lineær, den skal være cirkulær. Forbruget skal gå i ring, indtil der ikke længere er noget, som vi kalder skrald. Vi skal bruge vores ting igen og igen og igen, så vi bliver ved med at opretholde vores levestandard og kunne forbruge.”

 

HÅB FOR EN GRØNNERE FREMTID

Kalle er ikke alene i opfattelsen af, at det grønne fokus er vigtigt. DSU’s store klimasatsning har høstet megen anerkendelse, og der er masser af gå-på-mod at finde blandt medlemmerne. Vi skal skabe konkret politik, der kan implementeres på mange forskellige niveauer. Selvom klimaproblemerne løses i de store internationale fællesskaber, så er det nu engang folket, der skaber fællesskaberne. Derfor skal vi i DSU være med til at inspirere til en grøn folkebevægelse. Kun i fællesskab kan vi kickstarte den klimarevolution, der skal samle det danske folk i en grøn bevægelse!

 

For fremtiden!