I 2020 stod danske butikker og producenter for afbrænding af 677 ton usolgt, nyt tøj. Det er bare ét eksempel på, at der er noget helt galt i modeindustrien. Derfor fremlægger DSU en række handlingspunkter, der skal gøre den danske modeindustri grønnere.
Klimadebatten handler mest om røde bøffer og benzinbiler. Vi snakker ikke særlig meget om modeindustrien
“Klimadebatten handler mest om røde bøffer og benzinbiler. Vi snakker ikke særlig meget om modeindustrien, selvom de faktisk står for 10 % af verdens CO2-udledning. Det er mere end fly- og shippingtransport tilsammen. Det vil DSU lave om. Modeindustrien skal ændres. Det skal være slut med at afbrænde nye og ubrugte tekstiler, og det skal være nemmere for forbrugeren at gennemskue, om de køber bæredygtige produkter”, udtaler DSU’s forbundssekretær, Signe Kaulberg Jespersen.
Vi vil fjerne momsen på leje og genbrug af tøj, så det bliver billigere at shoppe grønt
Udover at opsætte fair og klare regler for de danske modevirksomheder, så har DSU’s udspil også fokus på reparation, genbrug og vedligehold af tøj, og at det grønne og klimavenlige valg altid skal være det billigste:
“DSU kæmper for, at det skal være billigere for forbrugeren at få repareret sit tøj, hvis det er gået i stykker. Vi vil fjerne momsen på leje og genbrug af tøj, så det bliver billigere at shoppe grønt. Og så mener vi, at det skal være et krav for mode- og tøjbutikker at have recyclingsprogrammer, så man som forbruger kan aflevere sit gamle stykke tøj, få penge for det, hvorefter tøjbutikken kan sælge det videre til en ny forbruger”, siger Signe Kaulberg Jespersen og fortsætter:
DSU er stemplet ind i debatten om en grønnere modeindustri. Nu venter vi bare på, at industrien kommer og joiner os
“Det er sindssygt afgørende, at vi genbruger flere af de ting, vi allerede har. Vores jordklode har ikke uendelige ressourcer. Derfor skal alle brancher tænke nyt og innovativt – også modebranchen. DSU er stemplet ind i debatten om en grønnere modeindustri. Nu venter vi bare på, at industrien kommer og joiner os.”
For yderligere information kontakt DSU’s forbundssekretær, Signe Kaulberg Jespersen, på tlf.: 26 80 33 46 eller på mailadressen skj@dsu.net.
Læs hele udspillet her.
DSU har i alt 5 signaturprojekter, hvoraf ét omhandler “Bæredygtigt forbrug”. Projektet ledes af DSU’s forbundssekretær, Signe Kaulberg Jespersen. I gruppen sidder også Carl Emil Lind Christensen, Kristian Sommer Harrits, Kristine Andersen og Magnus Sæbye.