Af Andreas Petersson

I denne tid har Danmark, Europa og resten af verden rettet blikket stift mod bekæmpelsen af den verserende coronavirus. Men vi bør imidlertid også rette blikket mod Polen, hvor den polske regering – midt i coronakrisen – vil stramme landets abortforbud yderligere og forbyde seksualundervisning på skoleskemaet.

en retning, som hører middelalderen til

”Det, der foregår i Polen lige nu, er simpelthen så vanvittigt, at man ikke kan være andet end vred. Ikke kun fordi Polens regering endnu en gang vælger at gå i en retning, som hører middelalderen til, men også på vegne af de mange polske kvinder, der endnu en gang får taget deres rettigheder fra sig,” siger Harun Muharemovic, formand for DSU’s internationale udvalg (IU).

Begge forslag har været til debat før, men er blevet mødt med store folkelige protester, der bl.a. kom til udtryk i form af demonstrationer og strejker. Men pga. de nuværende restriktioner og forsamlingsforbud som følge af COVID-19, kan de polske kvinder ikke gå på gaden og demonstrere.

IU-formand Harun Muharemovic minder om, at Polen i forvejen har noget nær et totalforbud mod abort:

Som om det ikke er nok, så synes Polens regering, at kvinders reproduktive rettigheder skal smadres endnu mere

”Polen har allerede en af Europas strammeste abortlovgivninger, og som om det ikke er nok, så synes Polens regering og en del af partierne i Sejm (underhuset i det polske parlament, red.), at kvinders reproduktive rettigheder skal smadres endnu mere. Nok er nok”.

Polens EU-medlemskab bør tages op til overvejelse

Fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom er budskabet klart: Danmark og EU bør fordømme denne forbrydelse mod kvinders ret til at bestemme over egen krop:

”Nu må Danmark, som altid har været et progressivt foregangsland på dette område, træde i karakter og sige fra. Derfor lyder opfordringen herfra, at udenrigsministeren (Jeppe Kofod, red.) skrider ind, tager afstand til Polen og samtidig opfordrer EU og dets medlemsstater til at fordømme og sanktionere Polen”, siger Harun Muharemovic og fortsætter:

Vi kan med rette spørge os selv, om Polen fortsat skal være med i vores union

”Polen har simpelthen – i alt for lang tid – været på kant med EU’s fællesværdier om menneskerettigheder og EU’s frihedsideal. Og vi kan med rette spørge os selv, om Polen fortsat skal være med i vores union. Alt for længe har de villet have EU’s penge, men EU’s værdier er tydeligvis ikke noget, der interesserer dem overhovedet. Det skal være slut nu!”

DSU lægger pres på udenrigsministeren

Det har foreløbigt været tavst med reaktioner fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og de danske politikere. Det er slet ikke godt nok, mener DSU.

Dog har Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, postet et opslag på det sociale medier Twitter, hvor hun skriver følgende:

Kvinders rettigheder er menneskerettigheder

”Kvinders rettigheder er menneskerettigheder! De nye lovforslag om forbud mod abort og seksualundervisning, som diskuteres i det polske parlament, Sejm, skal stoppes!”

 

DSU står på de polske kvinders side, lyder det fra Harun Muharemovic. Han understreger, at kampen mod abortforbud i Polen ikke kun skal kæmpes af de polske kvinder:

”Deres kamp er også vores kamp”, siger han.


 

Harun Muharemovic er formand for Internationalt Udvalg i DSU og sidder i DSU’s nationale forretningsudvalg.
Han er desuden medlem af kommunalbestyrelsen i Brøndby Kommune.