Interview af Mads Hvidbjerg og Amalie Haun
Fotos af Julie Anine Noesgaard
I en tid hvor ungdommen kæmper med sexsygdomme, forvrængede kropsidealer og sexmobning, satte DSU Aarhus sig for at kæmpe denne kamp. DSU’eren har talt med to af forandringsprojektets tovholdere.
Det er en kold novemberaften, da DSU’erens udsendte ankommer til Aarhus Rådhus. Udefra virker den gamle bygning fra 1940’erne gold og trist, men indeni bliver vi modtaget af en brændende varme af kunst og politik. Et stort maleri af afklædte mennesker pryder Rådhusets hall. Kulturhovedstaden lever op til sit nye navn.
Vi bliver mødt med store smil af henholdsvis Rosa Sulaiman og Kasper Enevoldsen fra DSU Aarhus: “Velkommen til Aarhus,” udbryder de. Der er en grund til, at man kalder det smilets by. De er stolte af at være århusianere. At det netop er på det fredede rådhus, vi skal mødes, er der en speciel grund til. Det var nemlig her, at byens DSU’ere næsten fik deres forandringsprojekt “Sex på Skoleskemaet” med på kommunens budget.“
”Vi synes ikke, at seksualundervisningen i folkeskolen har fulgt med udviklingen. Specielt ikke, når vi kigger på de sociale medier og stigningen i sexmobning. At 8 ud af 10 piger i dag synes de er for tykke er et kæmpestort problem. Moderne seksualundervisning bør favne sådanne emner,” siger Kasper Enevoldsen. Rosa Sulaiman nikker anerkendende: “Ja, vi bør gentænke hele måden vi har seksualundervisning på.”
SEKSUALUNDERVISNING FOR ALLE
Kasper Enevoldsen er aktiv i DSU Aarhus, og Rosa Sulaiman er bestyrelsesmedlem i samme afdeling. Begge har de siddet i styregruppen for kampagnen. At det netop var seksualundervisning, de skulle lave kampagne om var lettere tilfældigt. Det var et politisk tema op til Skolevalget, og efter en tema-måned om netop seksualundervisning blev det en varm politisk kartoffel for afdelingen.
Både Kaspers og Rosas ivrighed efter at fortælle om kampagnen vidner om to unge menneskers gåpåmod. De har taget emnet til sig og gjort det til en mærkesag for DSU Aarhus. En mærkesag med stor opbakning fra blandt andre folkeskoleelever, ungdomspartier og den socialdemokratiske byrådsgruppe.
RESEARCH, RESEARCH, RESEARCH
Men det kræver hårdt arbejde og planlægning at køre et forandringsprojekt. Især hvis man skal have bred opbakning til det. Arbejdsgruppen begyndte derfor at dykke ned i diverse undersøgelser og var til møder med Aarhus Kommune. ”Her fandt vi ud af, at Aarhus kommune havde et samarbejde med Sex og Samfund. Et samarbejde hvor Sex og Samfund tilbød “Ung til Yngre”-undervisning på flere af Aarhus’ folkeskoler – bare ikke dem alle. Det var et projekt, vi gerne ville have til at gælde på alle skoler,” fortæller Rosa Sulaiman. “Dét, “Ung til Yngre”-undervisning kan, er at tage emner op, som er svære for lærerne. Det er nemlig udefrakommende undervisere fra Sex og Samfund, der står for undervisningen. Ifølge spørgeskemaundersøgelser får både eleverne og lærerne mere ud af det,” fortsætter Rosa. Kasper nikker anerkendende.
ET INTEGRATIONSVÆRKTØJ
Og vigtigheden af, at de unge får en kvalificeret seksualundervisning (og får noget ud af den) skal bestemt ikke underkendes. Det ses i lyset af, at der de seneste år har været en stigning i antallet af seksuelt overførte sygdomme i Region Midtjylland. Desuden er sexmobning, forvrængede kropsidealer, seksualitet og identitet også vigtige temaer at tage op i seksualundervisningen anno 2017.
Til sidst har det også en integrationsmæssig fordel:
“Emner som sex, krop, kønsidentitet og seksualitet generelt, er tabubelagt i nogle hjem og kulturer. Og her er det altså folkeskolens ansvar, som den dannelsesinstitution den er, at hjælpe dem, der ikke kan tage den snak derhjemme,” siger Kasper Enevoldsen. Rosa Sulaiman stemmer i; “Seksualundervisningen er bare et vigtigt element i at kunne leve sit liv frit, og som den man er.”
KAMPEN OM BUDGETTET
Efter alt dykkerarbejdet måtte arbejdsgruppen svømme op til overfladen, og kampagnen begyndte at tage form. Blå Mandag stod DSU Aarhus parat på den aarhusianske gågade. Med store plakater af unge mennesker i undertøj var DSU’erne klar til at tage en snak om seksualundervisning med de nyudklækkede konfirmander. Og opbakningen til kampagnen kunne tydeligt mærkes – både fra de unge og deres forældre. Hele to nye meldte sig ind i den socialdemokratiske kamp, og over 300 konfirmander gav deres underskrift til kampagnen. Dermed var grundlaget for et forslag til byrådet lagt.
“Vi skrev et 26 siders langt forslag med bilag og undersøgelser, som den Socialdemokratiske byrådsgruppe kunne bladre igennem. Ud af de tre forslag vi havde, var det “Ung til Yngre”-undervisningen, som Socialdemokratiet valgte at tage med til budgetforhandling,” siger Rosa Sulaiman.
At arbejdsgruppen gjorde så meget ud af det, mener hun var en af årsagerne til, at de fik Socialdemokratiet med på vognen. Desværre kom forslaget ikke igennem, men kampen er stadig ikke tabt. “Jeg vil stadig gerne arbejde videre med projektet – Det tror jeg også resten af DSU Aarhus vil. Jeg tror, det er en kamp, vi bliver nødt til at tage internt i DSU, da det er så vigtig en sag. For hvis antallet af sexsygdomme står så dårligt til i en by som Aarhus, kan jeg kun forestille mig, at det står lige så dårligt til i København eller Odense,” fortæller Rosa Sulaiman.
Kasper Enevoldsen tilføjer; “Men vi skal også lige snakke med vores byrådsgruppe om hvorfor, forslaget ikke kom igennem. Vi skal have en dialog og en konstruktiv debat med dem.”
FORANDRINGSKAMPEN FORTSÆTTER
DSU Aarhus har på trods af det lidt skuffende resultat stadig fået noget ud af kampagnen. Rosa Sulaiman og Kasper Enevoldsen virker på ingen måde skuffede. For med to nye medlemmer i bagagen og et nyvalgt byrådsmedlem, Anders Winnerskjold, der har gjort bedre seksualundervisning til sin mærkesag, så har kampen været det hele værd. Og den fortsætter:
“Vi er selvfølgelig ikke kommet i mål. Vi skal have forslaget igennem i byrådet, og det skal bare være prangende,” siger Rosa Sulaiman med kampgejst i stemmen. “Men så længe vi bare har fået engageret én, så har vi gjort det, vi skulle,” fortsætter hun. “At det heller ikke kun er folk fra bestyrelsen, som har siddet med i arbejdsgruppen er jo også positivt.
Det siger bare helt vildt meget om, hvor engagerede folk er,” siger Kasper Enevoldsen. Rosa Sulaiman afslutter; “Det har været så rørende at se, at folk har løftet i flok. Alt, hvad vi har gjort af gågadekampagner og skrevet af læserbreve, har betydet en reel forskel for den enkelte unge. Det har været guld værd!”