Af Amalie Haun

Som den eneste kvindelige debattør til dette års Skolevalg på Høje Taastrup Privatskole, står Mille Kristensen på 16 år, næstformand for DSU Ballerup, og langer socialdemokratiske argumenter over disken. Det er kun hendes anden debat nogensinde, men Mille tager salen med storm – endda så meget, at skolens elevrådsformand bliver blæst helt bagover og nu overvejer at melde sig ind i DSU. Efter debatten møder jeg Mille til en snak om hendes vej ind i DSU, skolevalget og dét at være førstegangsdebattør.

Mille Kristensen meldte sig ind i DSU under kommunalvalgkampen i 2017, men fik øjnene op for politik nogle måneder før – nemlig under Skolevalget samme år:

“Jeg blev interesseret i politik for ca. 2 år siden til skolevalget. Det var her, jeg første gang fik øjnene op for, at der var noget, som hed ungdomspolitik, hvilket jeg ikke var bevidst om før. Så selvom der gik et lille år, inden jeg meldte mig ind, har jeg hele tiden haft politik i baghovedet. Jeg blev meget mere opmærksom og debatlysten, når det kom til politik,” fortæller Mille.

At debattere for første gang

Siden da er det gået stærkt. Mille er startet i gymnasiet, blevet næstformand for DSU Ballerup og står nu selv og skal debattere under dette års skolevalg – også selvom hun ikke har prøvet at være med i en debat før. “Det har virkelig været spændende at skulle debattere til skolevalget. Dog har jeg også været sindssygt nervøs. I går aftes var jeg virkelig på randen af gråd. Men det var mest grundet det, at jeg skulle prøve noget nyt, som føltes skræmmende,” siger Mille Kristensen. Hendes nervøsitet forsvandt dog hurtigt, og ifølge Mille selv handlede det om at finde troen på egne argumenter:

“Jeg kunne hurtigt mærke, at nervøsiteten forsvandt, da jeg gik i gang med debatten. Jeg fandt en tro på dét, jeg sagde, og mest af alt vidste jeg, at dét, jeg sagde, var rigtigt.”

Overordnet set har det altså været en succesoplevelse for Mille Kristensen at springe ud i debat under skolevalget. Og denne succesoplevelse vil hun forsøge at tage med videre: “Denne oplevelse er noget, jeg kan tage med videre. For det var jo faktisk ikke så slemt, som jeg havde frygtet, at det kunne være. Så nu kan jeg også gå ud og lave alle mulige andre ting, som jeg måske ikke har turdet gøre før. Det har været en stor bekræftelse for mig selv, at jeg har kunnet komme ud og debattere på den her måde,” fortæller Mille.  

Skolevalgets vigtighed

Når det kommer til vigtigheden af skolevalget, er Mille ikke et sekund i tvivl:

“Skolevalget er vigtigt, da det er her unge mennesker får en føling med politik og det politiske liv. Jeg vidste ikke noget, før jeg selv prøvede skolevalget i 2017, og jeg tror heller ikke, at jeg havde vidst noget, hvis der ikke havde været skolevalg på min skole. Målet med skolevalget er jo at gøre unge mere politisk bevidste, og det tror jeg helt klart lykkes. Det er det i hvert fald for mit vedkommende,” afslutter hun med et smil.