Af Kasper Enevoldsen, medlem af Internationalt Udvalg

Mens coronakrisen hærger verdenssamfundet, er Polen i øjeblikket i gang med at indføre et totalforbud mod abort og er ved at kriminalisere samt forbyde seksualundervisning i skolerne – og ingen snakker om det.​​​

Det er ingen hemmelighed, at lande som Polen og Ungarn længe har bevæget sig væk fra vores fælles demokratiske spilleregler og basale menneskerettigheder. Tag bare LGBT-frie zoner i Polen eller Ungarn, som af Freedom House ikke længere betegnes som frit, men kun delvis frit.

Vi ser passivt til, mens nationer i vores baghave
slækker på demokratiet og menneskerettighederne

Desværre er det nye, at både Polen og Ungarn aktivt bruger coronakrisen til at implementere disse diktatoriske dagsordner. Polen udnytter på nuværende tidspunkt sit udgangsforbud til at indføre et forbud mod abort, som fuldstændig smadrer kvinders ret til egen krop. De polske kvinder har ingen mulighed for at demonstrere og vise deres modvilje mod og foragt for forbuddet. Det er en skændsel, og det skal stoppes.

Hverken EU, de folkevalgte eller de danske medier reagerer eller snakker om det. Vi ser passivt til, mens nationer i vores baghave slækker på demokratiet og menneskerettighederne. Vi skal presse Polen og Ungarn på alle fronter. Vi skal finde nye måder at samarbejde på, og vi skal turde stille krav til lande, når vi samarbejder med dem. Lad os udforme nogle minimumsstandarder for demokrati og frihed, som et land skal opfylde, før vi vil samarbejde med dem.

 

Debatindlæg bragt i Politiken den 25. april 2020.

En overset nyhed under COVID-19: POLEN FORSØGER AT FORBYDE ABORT!Vores udvalgsmedlem, Kasper Enevoldsen, har i dagens…

Slået op af DSU's internationale arbejdeLørdag den 25. april 2020

 

Læs også DSU’s pressemeddelelse fra den 17. april her.