Pressemeddelelse fra Internationalt Udvalg

 

I over en måned har befolkningen i Hviderusland demonstreret fredeligt mod valgresultatet den 9. august 2020 og præsident Aleksandr Lukasjenko. Den hviderussiske befolkning kræver forandringer, og de bruger nu deres demokratiske stemme og forsamlingsfrihed til at kræve et nyvalg.

Desværre er de fredelige demonstrationer blevet mødt af massiv politivold med bedøvelsesgranater, undertrykkelse, anholdelse af tusindvis af fredelige demonstranter og forsvundne eller tilbageholdte systemkritikere. Flere oppositionspolitikere er sågar flygtet ud af landet, fordi de frygter for deres liv.

I DSU er vi dybt bekymrede for hviderussernes sikkerhed.

“Det er fuldstændig grotesk, at fredelige demonstranter bliver tæsket af voldelige politibetjente, fordi de bruger deres fundamentale og demokratiske ret til at forsamle og ytre sig. EU må på banen med sanktioner mod Hviderusland og tage kraftig afstand fra regimets overgreb mod befolkningen. Der er brug for handling – ikke bare tom snak”, siger DSU’s internationale sekretær, Lea Lindberg.

Lukasjenko har styret Hviderusland med hård hånd siden år 1994. Nu har den hviderussiske befolkning fået nok af Europas sidste diktator. De kræver demokratiske forandringer og et systemskifte i deres samfund. Danmark bør gå forrest og åbent erklære vores støtte til befolkningens krav og ønsker.

I DSU er holdningen klar: Vi står på befolkningens og de fredelige demonstranters side. Vi støtter befolkningens ønske om fred, krav om nyvalg, magtskifte og forandringer.