Skrevet af Frederik Vad Nielsen

Vi lever i en tid, hvor flere og flere forsøger at bilde vores generation ind, at politik ikke betyder noget. Partier som Alternativet, kulørte meningsdannere og de sociale medier fortæller os, at vi som individer skal bære forandringen. Vi er vores eget projekt. Vores spejlbillede skal afsløre vores politiske værdier og vores ambition på samfundets vegne. Individuelle løsninger står over politiske løsninger, og vi skal alle indgå i et overfladisk kapløb om selv at være den bedste udgave af vores politiske projekt.

Det er en farlig tendens. Og i DSU vender vi os totalt imod den. I en tid, hvor vores generation slår danmarksrekord i stress, angst og depression, er der mere end nogensinde før brug for, at unge søger forpligtende fællesskaber i kampen for at skabe en bedre verden. Det er strukturelle løsninger på politisk niveau, der driver forandringen – ikke mig-kultur, selfies og politisk forbrug. Denne stålsatte tro har været en af overliggerne for DSU’s politiske arbejde i den seneste tid. Og der har været meget at kæmpe for!

EN S-KONGRES MED KLARE AMBITIONER

I september gik Socialdemokratiet til kongres i Aalborg, og DSU var med hele vejen. Vi kickstartede kampagnen ”12 danmarksmål for en ny regering” på kongressen, som er DSU’s bud på, hvordan vi reelt skaber et mere frit, mere lige og mere socialt retfærdigt Danmark i år 2030. Et hovedfokus i min tale som forbundsformand var, at vi skal sikre en mere bæredygtig finanssektor og inden valget give et svar på, hvordan vi sikrer værdig tilbagetrækning for nedslidte lønmodtagere. Siden har kampagnen turneret rundt på uddannelsesinstitutioner i hele landet, og budskabet har været det samme: DSU tror på, at tydelige socialdemokratiske svar på økonomi, uddannelse, velfærd og klima er opskriften på et langt bedre samfund, end det de individuelle løsninger kan levere!

”SKAL MAN TVINGES TIL AT BADE EFTER IDRÆT?”

I begyndelsen af november deltog jeg på Landskonferencen hos Danske Skoleelever. Klassiske spørgsmål som skoledagens indhold, flere praktiske fag og bedre vejledning fyldte noget, men ovenstående spørgsmål var alligevel dét, der optog langt de fleste. I en tid, hvor de sociale medier har smadret mange unges syn på krop og præstation, oplever flere og flere unge, at de ikke tør stå ved, hvem de er – hverken i omklædningsrummet eller på de elektroniske platforme.

Diskussionen om præstationspres i uddannelsessystemet handler altså ikke kun om for mange karakterer, for lidt tid og for få voksne, men også om en perfektionistisk dyrkelse af individet på sociale medier. Det kræver, at vi i DSU får en helt anden diskussion med hinanden om, hvordan vi sikrer, at fællesskabets skole bliver et helle for alle elever. Det bliver en af vores generations største udfordringer!

KAMPEN OM FREMTIDEN!

DSU har siden sommerferien været den stærkeste politiske ungdomsorganisation på samtlige uddannelsesinstitutioner i Danmark. På erhvervsskoler, gymnasier, professionshøjskoler og andre steder har vi spredt budskabet om, at vi har brug for en ny regering og en ny start for Danmark.

Men vores opgave har været langt større end som så. Vi har forsøgt at invitere så mange unge som muligt ind i kampen for deres fremtid. Det indebærer et opgør med alle de politiske ungdomsorganisationer rundt om os, som mener at fordelingspolitik og de klassiske økonomiske konfliktlinjer er ligegyldige. Vores kampagne er et forsøg på at genvinde ungdommens tro på, hvad politik egentlig handler om. Lad os fortsætte det arbejde i 2019!