EVIGT er titlen på en ny ungdomsserie på YouTube, der havde premiere i februar 2024. Det er det seneste skud på stammen af ungdomsserier, der er instrueret af Jonas Risvig, som VISION bragte et forsideinterview med for et år siden.

I den nye ungdomsserie, EVIGT, følger man en gruppe venner, hvis sommerferie er præget af fester, kærlighed og venskab. Sammen forsøger vennegruppen at nyde sommeren, mens følelser og bekymringer sætter alt på spidsen.

VISION har mødt to af hovedpersonerne i EVIGT. Alma-Rose, der i serien hedder Karla, og Noam, der i serien hedder Simon.

Rollen som en anden – måske

Alma-Rose, du spiller Karla i serien. Hvem er hun?

”Karla er en meget livsglad og dejlig person, og hun elsker at være åben og social. Hun har lidt udfordringer med at finde ud af, hvem hun er som person – både med sin seksualitet og hvad hun egentlig gerne vil. Er hun til piger, eller er hun til drenge? Derudover er hun en type, der hele tiden starter nogle nye projekter, men aldrig sådan helt får dem afsluttet. Hun får masser af idéer og begynder på alle mulige nye projekter. Hun har ikke rigtig styr på sine ting, hun er meget flydende og har lidt svært ved at vide, hvad hun vil.

Hvordan er det at spille den rolle?

”Altså, jeg kan fuldstændig spejle mig selv i det. Jeg er også totalt typen, der får masser af idéer, men jeg får det aldrig afsluttet. Jeg kan huske, da jeg læste rollen første gang, der sad jeg sammen med min mor, og så var hun bare sådan: Det er jo seriøst bare dig som person i virkeligheden – så det er ret sjovt. Jeg synes, det var svært at skulle sætte sig ind i dét med at være flydende med ens seksualitet, da jeg selv bare er til drenge. Men det var sjovt at få en udfordring og ligesom prøve at arbejde med at have det svært og have nogle mentale problemer, som Karla har i serien. Så det var faktisk virkelig fedt”.

Noam, du spiller Simon i serien. Hvem er han, og hvordan er det at spille den rolle?

”Simon er sådan lidt festglad og pigeglad. Ung mand. Nogle af tingene kunne jeg sagtens spejle mig i, men ikke det hele. Han er sådan lidt… Han ved ikke rigtig, hvad han vil med sit liv. Han går i gymnasiet, men jeg tror egentlig mest bare, at han gør det for sine forældres skyld. Det er jo lidt sådan tvang fra deres side”.

Noam fortæller, at Simon er lidt låst – især hvis man sammenligner med en af de andre hovedpersoner, Carl-Emil, der er meget fri og har fundet ud af, hvad han vil i livet. Han har valgt en erhvervsuddannelse og er i gang med at uddanne sig til automatiktekniker.

”Serien handler også meget om, at det er okay ikke bare at tage på gymnasiet. Der er mange andre gode valg. Man skal gøre, hvad man selv føler for. Simon var tvunget til at tage på gymnasiet i stedet for at gøre, hvad han reelt havde lyst til”, siger Noam.

En skildring af ungdomslivet

Ligesom mange andre serier – også dem af Jonas Risvig – kan ungdomsserien EVIGT anskues og fortolkes forskelligt. Så hvad handler EVIGT om, hvis man spørger to af hovedpersonerne?

”Vi har den her vennegruppe, som er startet i gymnasiet, og de kommer fra mange forskellige gymnasier. Jeg kender selv det her med, at det nogle gange kan være svært at have en vennegruppe, som man ikke går i skole med til hverdag. Jeg har mange venner fra andre gymnasier, og det kan være svært at finde tid til at være sammen med dem, fordi man har så meget med sine venner og fester på ens eget gymnasium”, siger Alma-Rose.

(Artiklen fortsætter under billedet).

I serien følger man de forskellige karakterer i deres sommerferie. Det betyder også, at man ser forskellige klip med forskellige perspektiver, fortæller hun:

”Man ser forskellige mennesker fra vennegruppen, og hvad de egentlig går og roder med, som bare er totalt normale ungdomsproblemer”, fortsætter hun.

Simon stemmer i. Serien prøver at vise ”ungdomslivet generelt”, siger han og uddyber:

“Alt fra togture til fester til ja… kæresteproblemer. Det er meget det der med, hvordan det er at være ung, og hvad man går og døjer med. Hvad skal man vælge, hvilke veje skal man gå, hvilke valg skal man tage, og hvordan kan man få det hele til at hænge sammen?”

Alle går og dealer med noget

Hvad er seriens budskab?

”Ej, nu skal vi håbe, at Jonas ikke er sådan: Hva’ fanden snakker I om?”, siger Alma-Rose og griner.

”Budskabet for serien er at vise, hvordan det generelt bare er at være ung, og at alle går rundt med et eller andet og dealer med det. At det er helt normalt, at alle har lidt forskellige problemer. Og at det kan være virkelig hårdt at dele med både venner plus familie og så bare det der med hele tiden at skulle være socialt på toppen. Det der med at få sagt noget hundrede procent, som man mener indefra. Det kommer nogle gange ud helt krøllet. Mange unge har nemlig svært ved at sætte ord på deres følelser. Det har jeg selv nu, mens jeg prøver at forklare det her”, fortsætter hun.

”Ja, budskabet kunne være, at der generelt bare er alle mulige ting, der er pissesvært. Men du er ikke den eneste, der går rundt med det. Alle går og døjer med noget. Det er normalt, og det skal der være plads til. Det kan selvfølgelig være svært at komme ud med det, men det er godt at få sat ord på og få snakket med nogen om det”, siger Noam.

(Artiklen fortsætter under billedet).

Uden for hovedstaden?

Vil I sige, at serien er repræsentativ for dét at være ung i dag?

”Det synes jeg i høj grad. Man kan relatere til rigtig meget i serien. Men jeg vil ikke sige, at det er hele ungdommen. Det kan godt være, at det mest afspejler unge fra et bestemt sted i landet”, siger Alma-Rose.

Netop dét med geografien er interessant. Mange af Jonas Risvigs serier foregår nemlig i København. Det er også tilfældet med EVIGT. Så måske afspejler serien i virkeligheden kun – eller i hvert fald primært – ungdomslivet i hovedstadsområdet?

Både Alma-Rose og Noam nikker anerkendende og kan godt se pointen. De mener dog, at serien er repræsentativ på den måde, at der uanset hvad er noget, som alle unge kan relatere til.

”Der er så mange forskellige små ting – for eksempel klima, hvad du skal i livet og sådan. Alle kan relatere til et eller andet i serien”, siger Noam.

Alma-Rose mener også, at unge i dag har en større og bredere fælles referenceramme pga. de sociale medier. For uanset om man bor i en storby, i provinsen eller på landet, så ser man meget af det samme indhold på forskellige online-platforme.

Præstationskultur

Hvad tænker I selv om dét at være ung i dag? Hvordan oplever I det, og er der noget, der særligt fylder?

”Jeg synes, at det der pres fylder meget – både fra skolen, forældre og venner. Der ligger et enormt pres på, hvordan man skal præstere som person, og hvordan man skal opføre sig. Så ja, jeg synes nogle gange, det kan være svært at skulle komme hen til et sted, hvor der er andre venner, og så skal jeg opføre mig præcis ligesom dem. Hvis man føler sig lidt anderledes, hvordan kan man så prøve at komme ind og være en del af det? Jeg synes helt klart, der er nogle ting, som indimellem er svære. Mange unge og jeg selv har meget svært ved ligesom at forklare, hvad man egentlig mener”, siger Alma-Rose.

”Det lyder lidt som en kliché, men jeg føler, man har hørt, at det er meget hårdt at være ung og sådan noget. Jeg føler også, at det er rigtigt nok, og at der er mange ting, man skal nå. Og samtidig skal du også finde ud af, hvilken vej du vil gå, og du vil også gerne ud at have det sjovt, fordi du er ung. Du skal have det sjovt og feste, men samtidig er der også fritidsjob og skole og så videre. Der er mange ting, og man vil gerne have et socialt liv og passe sine relationer”, siger Simon.



Se ungdomsserien EVIGT på YouTube her.

Arbejdernes Oplysningsforbund (AOF) er co-creator på ungdomsserien EVIGT, hvor de underliggende temaer er grøn omstilling, uddannelsesvalg og fremtidens jobmuligheder.

 

Forsideinterview i ungdomsmagasinet VISION, nr. 1, årg. 103 – marts 2024