Frederik Vad, forbundsformand

Lidt om alkohol, ansvar og vores ungdomsgeneration.

Sammen med mange andre midt- og vestsjællandske unge jeg kender, drog jeg på Roskilde Festival for første gang, da jeg var 16 år gammel. En meget stor oplevelse. Billedet her er fra en af de sidste gange jeg lå i kø med mine venner.

Det skal jeg også til sommer (dog på en lidt anden måde). Og det skal mange af mine jævnaldrende også. Faktisk er det os “gamle” unge i 20’erne der har billetterne, fordi vi har holdt på dem gennem coronakrisen. Markant færre midt- og vestsjællandske 16-17-årige kommer afsted i år. Der var nemlig udsolgt allerede inden, de fik chancen for at skaffe en billet.

Heldigvis har danske unge taget konsekvenserne af coronakrisen enormt godt. På trods af ensomhed, næsten ingen almindelig social aktivitet, færre klassefællesskaber osv. har de generelt opført sig eksemplarisk.

Hvis man som 17-årig smedelærling gerne vil købe en fyraftensøl i Fakta fredag eftermiddag, så er det ikke et samfundsproblem. Hvis man er en gruppe venner fra gymnasiet, der gerne vil købe en sixpack i Netto for at fejre weekenden nede i parken, så er det heller ikke et samfundsproblem.

Det kendetegner vores unge. Aldrig har så få unge mænd begået vold og kriminalitet. Aldrig har flere unge taget uddannelse. Aldrig har unge taget så meget ansvar for at skabe en ny og tryggere samværskultur. Vi har en af de mest vidende og demokratisk engagerede ungdomsgenerationer i hele Europa. Og unge drikker markant mindre alkohol, end de gjorde for 10, 15 og 20 år siden. Langt mindre end vores forældre.

Derfor mener vi i DSU også, at det er forkert at lave et totalforbud mod salg af øl til 16-17-årige i Danmark, som vores parti desværre foreslår. Alkoholkulturen bliver bedre og bedre – og det er båret frem af ansvarlige unge.

Hvis man som 17-årig smedelærling gerne vil købe en fyraftensøl i Fakta fredag eftermiddag, så er det ikke et samfundsproblem. Hvis man er en gruppe venner fra gymnasiet, der gerne vil købe en sixpack i Netto for at fejre weekenden nede i parken, så er det heller ikke et samfundsproblem. Det må vi holde fast i.

Er alt så bare fryd og gammen? Nej! Der ER for mange unge der presses til druk. Der ER for mange unge der drikker for meget. Der ER for mange unge, som ikke kan styre det. Der ER for svage aftalte rammer mellem unge, forældre og skoler. Unge, der ikke vil drikke alkohol, kan være enormt ensomme i den beslutning.

Lad os føre en myndiggørende politik i stedet for. Forbud kan ikke automatisk styrke en opbyggelig ungdomskultur.

Derfor kan vi bl.a. gøre følgende:

– Sænke alkoholprocenten for unge 16-17-årige fra 16,5 procent til eksempelvis 4-5 procent. Så skæres vin, shots og andet tungere alkohol fra.

– Få reguleret alkoholprodukterne og industrien bedre. Væk med sodavands-stemningen, den glitrende emballage, fristende tilsætningsstoffer osv.

– Stramme reglerne på uddannelsesinstitutionerne, og tvinge forældrene ind i et rum hvor spilleregler aftales og overholdes.

Alt det kan vi gøre – og mere til! Men lad være med at komme med den store hammer, der rammer alle. Lad os føre en myndiggørende politik i stedet for. Forbud kan ikke automatisk styrke en opbyggelig ungdomskultur.

Vi kan faktisk godt være stolte af vores ungdomsgeneration i Danmark. Stort set alle tal viser, at de gør hvad eksperter og politikere siger de skal. Husk det.