Abortrettighederne er på tilbagetog i stadigt flere vestlige lande. Særligt i Polen er det gået dramatisk tilbage for abortrettighederne. Tidligere på året blev der indført et noget nær totalt abortforbud.

I Danmark blev aborten fri i 1973. Men før vi fik fri abort herhjemme, tog danske kvinder til Polen for at få abort. DSU mener, at regeringen bør samle et flertal i Folketinget og tilbyde polske kvinder abort i Danmark.

DSU’s forbundsformand, Frederik Vad, udtaler:

”Kvinders ret til egen krop trues mere og mere i disse år – også i Europa. Det er helt vildt, hvad der sker i vores europæiske baghave. Før 1973 rejste danske kvinder til Polen for at få abort. Nu skal vi gengælde den tjeneste”.

”Kampen for kvinderettigheder går på tværs af landegrænser. Danmark skal gå forrest. Det kræver, at den danske regering for alvor stempler ind i den internationale kamp for kvinders ret til fri abort”.

Flere steder i verden er den frie abort under pres. Senest i delstaten Texas, som nu har den strengeste abortlov i hele USA. Her er det blevet ulovligt at få en abort efter sjette uge. En ”vigtig påmindelse”, mener Frederik Vad:

”Når DSU står vagt om den frie abort, så skyldes det, at den udvikling, vi har været vidne til, er en vigtig påmindelse om, at kvinders ret til fri abort ikke er en selvfølgelighed. Kampen for fri abort er en af de vigtigste overhovedet. Overalt skal rettigheden forsvares. Ellers kan den blive taget fra os igen”, siger han og fortsætter:

”Ingen religiøse synspunkter skal veje tungere end kvinders ret til at bestemme over egen krop. Vi er oppe imod nogle religiøse mørkemænd og konservative, fundamentalistiske strømninger. De grupper, som vil trække tæppet væk under kvinders rettigheder, især når det gælder abort, er sjovt nok også dem, der har et middelalderligt syn på LGBT+-rettigheder og går ind for LGBT+-frie zoner”.

Onsdag aften var 23-årige Rosa Termann, der er medlem af DSU, i ”Go aften Live” på TV 2 for at diskutere abortspørgsmålet. Her sagde hun bl.a. følgende:

”Jeg er ung kvinde. Jeg stiller rigtig mange spørgsmålstegn ved, hvorfor den her debat begynder at blusse op rundtomkring i Europa. Jeg bekymrer mig helt oprigtigt for den konservatisme, der breder sig rundtomkring i de europæiske lande; om flere og flere lande tilslutter sig Polen og begynder at indskrænke kvinders ret. Det handler ikke kun om, om man kan få en abort eller ej, eller om vi skal blive bedre til at bruge kondom. Det handler helt grundlæggende om kvinders ret til egen krop”.

DSU demonstrerer ved de polske konsulater i Aarhus og Svendborg torsdag d. 9. september, mens det foregår ved Polens ambassade i Hellerup fredag d. 10. september.

 

For yderligere kommentarer kontakt forbundsformand Frederik Vad på mobilnr. 22 41 87 34