Af Andreas Petersson

Tirsdag præsenterede den socialdemokratiske regering sit udspil til en model for en ret til tidlig pension. Det skete som optakt til – og i forbindelse med – Socialdemokratiets sommergruppemøde, der i år finder sted i Rinkenæs tæt ved Gråsten i Sønderjylland.

Traditionen tro er DSU’s forbundsformand repræsenteret på sommergruppemødet i partiet, og i år har forbundsformand Frederik Vad en “gave” med til den socialdemokratiske folketingsgruppe.

I den forgangne politiske sæson – folketingsåret 2019/2020 – har DSU fremlagt konkrete bud på, hvordan vi skaber et grønnere og mere socialt retfærdigt Danmark. På flere områder er mange af forslagene allerede blevet realiseret.

DSU vil fortsat byde sig til og holde den politiske gryde i kog i både parti og regering

Det gælder bl.a. kviklån, lære- og elevpladser, opkvalificering af ufaglærte og oprettelse af ekstra studiepladser. Men der er også positive takter fra regeringen, når det gælder fokus på tal- og ordblinde og regulering af betting og spil.

I forbindelse med sommergruppemødet har DSU samlet de forskellige DSU-udspil fra det seneste års tid, og onsdag har DSU’s forbundsformand delt hæftet rundt til samtlige 48 socialdemokratiske folketingsmedlemmer.

“Den socialdemokratiske regering er kommet godt fra land i det første år, og DSU vil fortsat byde sig til ved at søge indflydelse og holde den politiske gryde i kog i både parti og regering. Vi fortsætter kampen for at realisere de forandringer, som vi endnu ikke er kommet i mål med – for eksempel når det gælder regulering af privatskolerne og en grøn skattereform”, siger Frederik Vad.

I den kommende sæson vil DSU præsentere bud på en socialt retfærdig uddannelsesreform, et erhvervspolitisk udspil med fokus på medejerskab, forslag til at sikre blandede skoler og boligområder, nye klimatiltag og en ungekontrakt, der bl.a. skal bekæmpe den stigende ungdomsarbejdsløshed.

Her skylder regeringen stadig nogle svar

Det er især sidstnævnte, der bekymrer Frederik Vad:

“Vi kender historien fra 1980’ernes massearbejdsløshed og finanskrisen i 2008. Ungdomsarbejdsløshed er noget, fanden har skabt. Det kan sætte sig fast – og føre til langtidsledighed”, siger han og fortsætter:

“Den udfordring bliver ikke taget seriøst nok på Christiansborg. Her skylder regeringen stadig nogle svar. Og DSU spiller gerne ind!”


 

Titlerne på de forskellige udspil/oplæg i hæftet:

  • Til kamp mod gældsindustrien
  • Et forsvar for den blandede grundskole
  • Frihedsbrevet
  • Lad os styrke den rigtige fagbevægelse
  • Fire notater om grøn politik:
    – Klima og energi
    – Miljø og natur
    – Grøn skattereform
    – Den tredje klimavej
  • Ungeløftet

Du kan læse det samlede hæfte her.