Interview af Nikoline Ringdung og Victoria Elizabeth Welford

Fotos af Stefan Cavalieri

 

Sidste år kæmpede DSU København City for containerboliger i København. Nu er de blevet en realitet! DSU’eren mødte to af dem, som har kæmpet for en by med plads til alle.

 

På trods af hvirvlende hår i den friske vind, smiler Marta Hoffmann og Emilie Funch, da vi møder dem på Refshaleøen. Vi er taget ud for at se nærmere på de første containerboliger, der nu står opstillet derude. Lige nu er der kun plads til otte studerende, men det er tydeligt at se, at forberedelserne til opstillingen af mange flere containere er i gang. For om kort tid skal området kunne huse 200 unge studerende.

 

HVORFOR CONTAINERE?

Det spørgsmål kommer de selv med svar til flere gang under interviewet. “Det er sindssygt bæredygtigt, det er funktionelt og det er billigt” fortæller Marta. Noget af det smarte ved containerboligerne er, at de står på områder, hvor der ikke er planlagt at blive bygget noget lige foreløbigt. Det gode ved containerboligerne er, at “de kan flyttes virkelig hurtigt” pointerer Emilie, da vi kommer ind på, hvad man så gør, når der skal bygges på områderne.

 

Men for Emilie og Marta er der heller ikke nogen tvivl om, at permanente, billige boliger vil langt være at foretrække. For dem har projektet være nødvendigt for at løse et akut problem. Emilie beskriver selv containerboligerne som; “en unik mulighed for en midlertidig løsning.”

 

Containerboligerne er bygget af gamle shippingcontainere, hvor man har isoleret dem. Containerne er designet, så de er nemme at skille ad og genanvende.

 

De er både miljømæssigt, økonomisk og socialt bæredygtige, for i det nye campus, der bliver bygget op på Refshaleøen, vil der bliver arbejdet på at mindske ensomheden blandt de unge.

 

FRA IDE TIL REALITET

Det er langt fra første gang, at DSU København City har lavet forandringsprojekter. Så da det var tid til at starte et nyt forandringsprojekt op, så var der heller ikke meget slinger i valsen. Først blev de enige om emnet, som var containerboliger.

 

For Emilie er der ikke nogen tvivl om, hvad der er vigtigt, hvis ens projekt skal være succesfuldt; ”Tag en meget konkret lokal sag”. Herefter fik de stablet et samarbejde på benene med CPH Village, som står for containerboligerne. “Det handler om at skabe det fællesskab der kan tale højest og klarest om en sag” siger Marta, og i dette tilfælde var det så CPH Village.

 

Og der var ikke tvivl om, at resultat kunne blive virkeligt godt. “Jeg tror også det bunder i, at når alle brænder for det og at der godt kunne komme et ret fedt output ud af det, så kommer engagementet helt naturlig” fortæller Marta.

 

Lysten til bare at klø på bidrog også til, at der ikke var et behov for en samlet styregruppe, og det endte med, at alle, der havde ideer, fik mulighed for at videreudvikle.

 

For det er vigtigt “det der med at have ejerskab over et projekt,” udtrykker Marta. Meget af deres kampagne foregik på de sociale medier, under #KlarTilContainere. “Vi lavede også bare rigtig mange ting som aldrig så dagens lys, og det var nok meget godt” siger Emilie grinende. Afdelingen lavede blandt andet “Kender du typen” og “Hammerslag”.

 

Når Emilie og Marta skal nævne det bedste øjeblik i forløbet, så er det til et af deres arrangementer ude i en demo containerbolig. Her dukkede Jesper Christensen, den tidligere socialborgmester i København op, uden opfordring fra afdelingen. Det var med til at give et kæmpe boost til kampagnen og troen på at det nok skulle lykkes. Men når det er et projekt man investerer meget energi og tid, så vil man altid have en frygt for at det ikke vil lykkes. Og det er også en følelse som Marta og Emilie kan nikke genkendende til. “Altså den følelse havde jeg da flere gange om ugen” fortæller Marta.

 

“Jeg lå hele tiden med den frygt; er det nu forgæves. men det tror jeg er naturligt når man går så meget op i noget”.

 

ET LØFT TIL AFDELINGEN

Det er med stolthed i deres stemmer at de to DSU City medlemmer fortæller om forløbet. For ikke nok med at deres forandringsprojekt er lykkedes, så er det meget tydeligt at se, at det har gjort en konkret forskel i studerendes liv. For rundt om de containere, der står på Refshaleøen nu, står der cykler, og det er tydeligt at mærke, at det er blevet til hjem for nogle studerende. Emilie nævner hvordan hun er blevet spurgt, om hun har hørt om de der containerboliger – og til det bare har kunnet svare, at hun har faktisk har været med til at få dem sat op. Og denne følelse bidrager også til de næste forandringsprojekter.

“At vi har været med til at give 200 unge københavnere et nyt hjem, har givet os blod på tanden til at lave flere forandringsprojekter,” fortæller Marta.

 

Siden projektets afslutning har afdelingen kørt et forandringsprojekt om elevpladser hos virksomheder og har deltaget aktivt i kommunalvalgkampen. I øjeblikket ligger fokus på det store hjemløse-problem i København.

 

Marta Hoffmann og Emilie Funch glæder sig til at se hele den nye containerby stå klar. Hvor det for alvor bliver tydeligt at se, at de har været med til at skabe boliger til 200 studerende.