Af Andreas Petersson og Astrid Hass
Chefredaktører, DSU’eren

 

Det er ikke til at komme uden om – sommeren har ramt os! Jordbær med fløde, duften af grillkul, kolde bajere og strandture. Soundboksene buldrer, og festivalerne er tilbage. Summer is here!

Sommerferien er et symbol på livsglæde og -lyst, begyndelser og slutninger. Det er pausernes konge, og det er tiden, hvor vi puster ud mellem to sæsoner. En sommerferie kan ikke bare spilles på repeat. Næste sommer findes ikke, når du er ung.

For mange unge er starten af sommerferien lig med slutningen på en uddannelse; mens slutningen af sommerferien kan være starten på en ny uddannelse eller et nyt job. Men selvom billedet på den danske sommer for manges vedkommende er velkendt og giver en særlig følelse af fællesskab, ja så skal man ikke grave dybt i overfladen for at få øje på en af de store forskelle, som desværre hersker i vores lille land.

En sommerferie kan ikke bare spilles på repeat

Derfor kan du i denne udgave af magasinet møde brolæggerlærlingen Toke og den nyudklækkede student Camilla, der møder vidt forskellige fordomme og forventninger alene pga. deres uddannelsesvalg. Ingen kan være i tvivl om, at vi har brug for dem begge for at få samfundshjulene til at køre rundt – men hvorfor er det så, at vi behandler dem så forskelligt?

Deres fortællinger viser, at det er tid til et opgør med uddannelsessnobberiet i Danmark. Og det er på tide at stoppe årtiers svigt af erhvervsuddannelserne og -skolerne. Kort sagt: Der er brug for et lærlingeoprør! Derfor giver vi dig naturligvis et overblik fra de dage, hvor LÆRLINGEOPRØRET ramte Mediedanmark.

For nogle unge er sommerferien også deres første møde med arbejdsmarkedet – et sommerferiejob i iskiosken, på havnegrillen eller i det lokale supermarked. For nogle er det måske første gang, at de for alvor møder konkrete forventninger og konsekvenser – f.eks. ved at komme for sent eller slet ikke møde op. At stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet i en tidlig alder er både karakteropbyggende og lærerigt. Du får konkrete opgaver mellem hænderne, såsom at lave en flæskestegssandwich, svinge burgere over disken eller ordne flaskeautomaten.

Vi er klar til at kæmpe for jer, der ikke er født på ‘samfundets solside’

Desværre er det for alt for mange unge også et trist møde med klamme chefer og brud på rettigheder og lovgivning. Derfor er det igen i år nødvendigt med den årlige Jobpatruljen-kampagne, hvor frivillige DSU’ere – sammen med fagbevægelsen – rykker ud i det danske sommerland. Helt ud i kongerigets mindste kiosker for at tale med unge fritidsjobbere og informere dem om deres rettigheder. Her i magasinet kan du læse om at være Jobpatruljen-aktivist, ligesom du i en quiz også kan teste din egen viden om reglerne for unge fritidsjobbere.

Der er nu mindre et år til, at der senest skal afholdes folketingsvalg. Vi lover hinanden at vende stærkere tilbage på den anden side af sommerferien. For næste folketingsvalg kan blive udskrevet når som helst. Vi er klar til at kæmpe for jer, der ikke er født på ‘samfundets solside’. Give en stemme til jer, der ikke bliver hørt. Være talerør for jer, der ikke har en plads ved samfundets bord.

Vi håber, I vil nyde sommeren med vores ungdomsmagasin i den ene hånd og en læskende drik i den anden. Kan I nu have en fremragende sommer, og så ses vi på Ankersminde Festival!