Frederik Vad, forbundsformand

Unge rammes hårdt af coronakrisens konsekvenser. Friske tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at over 40.000 unge under 30 år nu er arbejdsløse.

Mange har haft svært ved at finde en elev-, praktik- eller læreplads, og rigtig mange unge er bekymrede for, om de kan få et arbejde i eller efter sommerferien.

Den bekymring vil kun vokse i takt med, at lønkompensationspakkerne rulles tilbage, og en ny bølge af fyringer vil rulle ud over landet. Igen vil unge stå først i køen til at forlade arbejdspladsen.

Fritidsjob styrker de unge

Kampen for at skabe fritidsjob bør være helt central for regeringen nu.

I Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) har vi længe kæmpet for, at flere unge skal have en tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet, fordi vi ved, at ordentlige arbejdspladser kan give værdifulde erfaringer til unge.

Kampen for at skabe fritidsjob bør være helt central for regeringen nu

Det er med til at bygge dem op som selvopretholdende individer, og tal fra TrygFondens Børneforskningscenter viser, at fritidsjob giver unge styrke til at passe skolegangen bedre.

Vores holdning er klar: Hvis man fra en relativt tidlig alder lærer at lægge egne behov til side for at leve op til et ansvar, kæmpe for at hele arbejdsfællesskabet skal lykkes og agerer i nogle strukturerede rammer, så bliver man klædt bedre på til at håndtere modgang og svære situationer.

Lige nu står vi bare i en situation, hvor rigtig mange unge får svært ved at få et fritidsjob.

Hvis konkurserne og arbejdsløsheden ryger yderligere i vejret, så kan det blive svært at få et 15-, 20- eller 37-timers fritidsjob til sommer.

Kampen om ufaglærte job, studiejob og fritidsjob bliver hård – ikke mindst når det, der står på spil, er muligheden for at kunne betale sine faste udgifter.

I en tid, hvor unge ryger først ud af arbejdsmarkedet, er der brug for ekstraordinære tiltag fra Christiansborg-politikernes side

Derfor foreslår DSU i vores ungeudspil, “Ungeløftet“, at regeringen skal lave en fritidsjob-garanti for kommunerne.

Konkret skal de refundere en del af lønomkostningerne i en periode, hvis kommunerne forpligter sig på at oprette flere fritidsjob til unge.

Det kan enten ske i velfærdsinstitutionerne, i et forpligtende partnerskab med private virksomheder eller i en kombination – det sidste er klart at foretrække.

I en tid, hvor unge ryger først ud af arbejdsmarkedet, er der brug for ekstraordinære tiltag fra Christiansborg-politikernes side.

Opråbet herfra til regeringen er derfor klart: Skab håb for at unge kan få et ben til jorden på arbejdsmarkedet. Det er vigtigere end nogensinde.

 

Klumme bragt i Netavisen Pio den 10. juni 2020.