Arbejde
I DSU mener vi, at det gode liv og det at have et arbejde går hånd i hånd. Derfor mener vi også, at alle, der kan arbejde, skal arbejde. For det at have noget at stå op til hver morgen, forsørge sig selv og indgå i forpligtende fællesskaber, er en uvurderlig værdi for os mennesker.
Vi har et af verdens bedste arbejdsmarkeder takket være den danske fagbevægelse. Men ikke alt er perfekt. Mange unge kender ikke deres rettigheder, når de får deres første fritidsjob. En del nyuddannede bliver ansat i usikre jobs, hvor man fx ikke har ret til løn under sygdom, barsel og/eller ferie. Og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdet.
Alle fortjener et trygt arbejdsliv med ordentlige løn- og arbejdsvilkår og uden at blive nedslidt.
Internationalt
DSU mener, at Danmark skal spille en afgørende rolle i EU, hvad angår grænseoverskridende problemer. Vi skal søge indflydelse i EU på den grønne omstilling og vise verden, hvad Danmark kan. Vi skal samarbejde endnu mere om flygtninge- og migranterkriser, og hvordan vi kan sikre EU’s ydre grænser. Og så skal vi arbejde tæt sammen om at regulere den internationale finanssektor.
DSU synes, at Danmark skal leve op til sine internationale forpligtelser i NATO. Det betyder helt konkret, at vi skal bruge flere penge på vores nationale forsvar, særligt på militært materiel samt styrkelse af vores cyberforsvar.
Ligestilling
DSU kæmper for ligestilling, lige muligheder og rettigheder for alle. Vi vil gerne et samfund, hvor mænd og kvinder har lige muligheder i arbejdslivet, hvor man får den samme løn, hvis man laver det samme stykke arbejde, og hvor alle har lige mulighed for at komme til tops.
Men det er vigtigt, at vi ikke glemmer de oversete ligestillingskampe. Mange kvinder og unge piger i indvandrermiljøer lever i social kontrol, hvor de ikke kan vælge deres egen kæreste, egen uddannelse eller arbejde, og ej heller om man vil gå med tørklæde. Det skal vi have et opgør med.
Samtidig har vi også en generation af mænd, der har dårligere sundhed, klarer sig dårligere i skolen og er mere ensomme end kvinder. Det skal vi bekæmpe. Ligestilling gælder begge køn, og kampen for det ene udelukker ikke det andet.
Derudover kæmper DSU også for LGBTI+ rettigheder. Alle skal have lov til at leve frit uanset, hvem man er. Vi kæmper blandt andet for et europæisk forbud mod omvendelsesterapi, og at politiet og skadestuepersonale skal uddannes bedre i håndtering af hadforbrydelser.
Retspolitik
DSU kæmper for, at straffen i Danmark skal være mere retfærdig, end den er i dag. Det handler i særdeleshed om den personfarlige kriminalitet, hvor vi ser flere og flere blive udsat for grov vold, men hvor gerningsmændene får lidt eller ingen tid i fængsel. Det er ikke et mål for DSU, at flere skal i fængsel, men måden vi straffer på skal ændres.
I DSU ved vi godt, at hårdere straffe ikke er den eneste løsning på kriminalitet. Hårdere straffe handler mere om retfærdighed over for ofrene. Men hvis vi skal undgå kriminalitet i Danmark, skal vi satse mere på forebyggelse, så vi kan undgå, at flere begår vold i fremtiden. Begår man alligevel kriminalitet, skal det være nemmere at komme tilbage i samfundet, når man har overstået sin straf.
Uddannelse
I Danmark uddanner vi alt for skævt. Vi uddanner for mange akademikere og for få faglærte samt velfærdspersonale. Det har en stor betydning for vores fremtid. For vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis vi ikke har faglærte nok. Og vi får dårligere behandling og pasningsmuligheder, hvis vi ikke har nok sygeplejersker og pædagoger.
DSU har længe kæmpet for flere investeringer til erhvervsuddannelserne. Det har vi fået. Men penge er ikke nok, det er også en kulturel kamp.
Hvis vi skal have flere dygtige faglærte og professionsuddannede, så skal vi tage et opgør med uddannelsessnobberiet. Flere steder er kollegie- og ungdomsboliger som lukket land for lærlinge og elever, og mens gymnasieelever får store rabatter på deres ungdomskort, så må lærlinge betale fuld pris. Det er ikke retfærdigt!
Vi mener, at uddannelse er vigtig for alle. Men vi skal uddanne rigtigt, så det passer til fremtidens behov. Samtidig skal vi én gang for alle tage et opgør med uddannelsessnobberiet. Ingen uddannelser er finere end andre!
Flygtninge og integration
Kommer man (alligevel) til Danmark, skal man yde en aktiv indsats for at blive en del af det danske samfund. DSU mener, at integrationen fungerer bedst i mødet med etniske danskere. Derfor skal man også hurtigst muligt i arbejde eller i gang med en uddannelse, så man får nemmere ved at lære det danske sprog.
Som samfund er vi nødt til at sikre, at vi ikke får flere flygtninge hertil, end vi evner at integrere. Samtidig skal vi sikre, at flygtningene, som kommer hertil samt indvandrere og efterkommere, ikke isoleres i socialt udsatte boligområder.
Klima og miljø
DSU kæmper for en ambitiøs klima- og miljøpolitik. Vi er nået langt i Danmark med den grønne omstilling, men vi skal længere endnu. Vi kæmper for flere solceller på offentlige bygninger, en grønnere modeindustri og en natur på dyrenes og planternes præmisser.
Lige nu er vores havmiljø i voldsom fare. Flere fiskearter og planter uddør hvert år af iltsvind, fordi det bliver forurenet af kvælstoffer. Det er særlig landbruget, der udleder kvælstoffer, som medfører, at vores hav- og vandmiljø bliver dårligt. Første skridt er taget med en CO2-afgift på landbruget.
DSU synes, at den nuværende regering skal komme ind i kampen og sikre, at vi får et grønnere samfund på alle parametre. Kun på den måde sikrer vi, at Danmark bliver førende inde for det grønne, og deraf kan skabe sig et nyt væksteventyr.
Socialpolitik
DSU kæmper for, at hjemløse og andre udsatte grupper bliver set på med respekt. Ingen hjemløse er ens, og det er deres behov heller ikke. Derfor skal vi altid hjælpe hjemløse ud fra deres udgangspunkt. Generelt kæmper DSU for, at alle har en bolig og et arbejde, som de kan varetage. Hvis et menneske ikke har mulighed for at varetage et arbejde pga. fysiske og psykiske udfordringer, skal man ikke have pisk, men derimod mødes med anerkendelse.
DSU arbejder særligt også for børns vilkår. Mange børn fødes i dag af forældre, der ikke kan tage sig af dem. Det er ikke en ret at blive forældre, det er en gave. Vi kæmper for tidlig forebyggelse, herunder at børn bliver tvangsfjernet tidligere, fordi det har stor betydning for deres muligheder videre i livet. Vi kæmper for flere rettigheder til plejefamilierne, også skal anbragte børn have et bedre skoleliv.
DSU vil altid være en stemme for dem, der ikke har en, eller som ikke altid råber højest.
Transport
DSU kæmper for, at alle har adgang til offentlig transport i hele Danmark. Om du bor i København, Kolding eller Kolind, skal man som ung altid have mulighed for at komme rundt. Det giver livskvalitet og frihed, at man kan tage til fester med vennerne eller tage i biografen i den nærliggende og større by.
I dag er der mange, der skal betale næsten 500 kr. om måneden for et buskort til at kunne komme i skole. Det er ikke okay. Vi vil også sikre, at der går flere busafgange – særligt om natten i weekenderne, så man kan være med i byen, selvom man ikke bor i centrum.
For DSU er et godt ungdomsliv også, at man kan komme rundt og være med til de sjove ting, selvom man bor lidt længere uden for byen. Det har mange ikke råd til i dag, og det skal vi lave om.
Velfærdssamfund og økonomi
Vores velfærdssamfund kan kun overleve, hvis vi fortsat betaler vores skat. Derfor mener DSU, at alle skal betale deres skat uanset indkomst. De rigeste skal betale mere, fordi de tjener mere. Det er kun retfærdigt.
Hvis ikke vi alle sammen betaler vores skat, så får vi ikke råd til alle de andre gode ting: Investeringer i klimaet, billigere offentlig transport, flere lærere i skolen og meget andet. Derfor er skat en nødvendig ting i vores samfund, som tilgodeser os alle.