Lea Friedberg, bestyrelsesmedlem i DSU Valby og kommunalvalgskandidat for Socialdemokratiet i København

 

Jeg er én blandt os. En af de over 300 kvinder i dansk politik, der har taget bladet fra munden i et brev, hvor vi kræver et opgør med en herskende sexistisk kultur.

Jeg har for første gang kastet mig ud i politik og stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i København. Men det var lige før, jeg lod være. Helt ærligt, den sexistiske kultur, der hersker, og de historier jeg kender fra mine veninder på tværs af partier og niveauer i politik, skræmmer mig.

Problemet med sexisme i politik er et demokratisk problem. Når kvinder ikke kan føle sig trygge eller respekterede, ligger det lige for, at de holder sig væk – ligesom jeg selv var ved at gøre.

Der er 39 pct. kvinder i Folketinget, 33 pct. i kommunalpolitik, mens 90 pct. af borgmestrene i Danmark er mænd. Det er et grundlæggende demokratisk problem, at kvinder ikke er godt nok repræsenteret eller fastholdt i politik. Alligevel er problemet ifølge nogle ikke den grænseoverskridende adfærd, men at kvinder ikke kan slå fra sig.

Hør selv Birthe Rønn Hornbech (V): »Der var ikke noget, der hed sexisme. Klamme, gamle grise måtte finde sig i at få et rap over fingrene og ydmygende irettesættelser, så de kunne lære at opføre sig ordentligt. Vi måtte mere eller mindre bogstaveligt slå os igennem…«

Eller Marie Krarup (DF): »Det har jeg aldrig nogensinde oplevet. Nu er jeg også en gammel dame, der kan slå fra mig, så det er der ikke nogen, der ville turde eller have lyst til.«

Her troede jeg, at jeg stillede op til politik og ikke til en slåskamp. Men det er åbenbart vilkårene, at man som kvinde har et ansvar for andres rådne opførsel. Hvor skuffende.

En syg kultur

Men jeg nægter at acceptere den virkelighed, de damer sætter op! Sexisme og grænseoverskridende adfærd er ikke et vilkår – det er en del af en syg kultur, som vi skal aflive. Jeg har højere forventninger til vores folkestyre end at acceptere, at de mennesker, der er med til at styre vores land, ikke kan styre deres uvelkomne lyster.

Og det handler ikke om at kunne slå fra sig – jeg har selv gået til kampsport i flere år og ville kunne daske et par klamme fingre, eller det der var værre, væk. Men pointen er, at jeg ikke burde være nødt til at gøre det. Og hvad nu, hvis pilfingeren sad på en overordnet – hvilke konsekvenser ville et par ømme fingre eller et ømt ego hos ham få for min karriere?

»… jeg vil ikke acceptere pludselig at skulle høre, at her er en rådden kultur (på Christiansborg),« sagde Pia Kjærsgaard om #EnBlandtOs.

Man siger, at hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, må man gå. Og det har kvinder da også gjort. Men Pia Kjærsgaard, det er på tide, at du tager en dyb indånding – der er en rådden lugt i dansk politik. Men denne gang går vi kvinder ingen steder.

At være i politik handler om at tage ansvar for det samfund, vi er en del af. Man kan til at begynde med bede fru Pia Kjærsgaard og co. om at tage ansvar for den kultur, de med deres kommentarer er med til at opretholde.Denne kommentar er bragt i Berlingske 1. oktober 2020.

Lea Friedberg er medlem af bestyrelsen i DSU Valby og stiller op til Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2021.