I disse dage udløber fristen for at søge julehjælp for fattige og udsatte grupper. Allerede nu melder organisationer som Dansk Folkehjælp og Mødrehjælpen dog, at de får rekordmange ansøgere til årets julehjælp. Samtidig betyder COVID-19-udviklingen, at regeringen har indført flere restriktioner, som muligvis vil isolere flere udsatte, ensomme og fattige mennesker hen over juledagene.

Det vil DSU ikke acceptere. Der er brug for at skærme disse grupper mod coronakrisen, og det skal gå hånd i hånd med at sikre dem mulighed for et stærkt fællesskab. Vi har en helt særlig forpligtelse til at sikre en ordentlig juleaften for alle mennesker i år – ikke mindst på grund af de konsekvenser, som COVID-19 allerede har haft for de mest udsatte.

DSU kræver af regeringen, at der handles nu. Vi foreslår, at regeringen straks forsøger at iværksætte følgende initiativer:

En “juleaften-garanti” fra staten til alle, der har brug for julehjælp

Julehjælpen fra organisationerne består af forskellige elementer. Hos Dansk Folkehjælp består den eksempelvis af en madkurv til en værdi af 500 koner og to gavekort til legetøjs- og sportsforretninger på hver 500 kroner. Hos Røde Kors består julehjælpen typisk af et gavekort til Coop på 500 kroner. Uanset hvad gør disse hjælpepakker en verden til forskel for mange udsatte og fattige. Men mange af de organisationer, der uddeler julehjælp, har ikke mulighed for at imødekomme det rekordstore antal ansøgninger i år.

DSU foreslår, at staten garanterer alle ansøgere, som er berettigede til julehjælp hos en af disse organisationer, at de i år vil modtage julehjælp. Konkret skal der vedtages følgende principbeslutning: Julehjælpsorganisationerne får dækket deres underskud i januar, hvis de garanterer at give julehjælp til alle berettigede ansøgere.

En refusionsordning for kommunernes og organisationers juleaktiviteter

COVID-19 har haft store negative konsekvenser for udsatte mennesker i løbet af året. Mange er blevet tvunget i yderligere isolation, og vigtige kommunale tilbud og væresteder har været lukket ned. I juledagene kan kommunerne og civile organisationer også være tvunget til at aflyse juleaktiviteter for udsatte og fattige borgere, hvis COVID-19-restriktionerne øger omkostningerne ved at afholde disse aktiviteter. Regeringen har givet dispensation for forsamlingsforbuddet til denne type aktiviteter, men der vil stadig være enormt mange aflyste arrangementer.

DSU foreslår, at der hurtigt indføres en refusionsordning for kommuner og organisationer i december/januar 2020/2021, som giver statslig finansieret refusion for mellem 50 og 100 procent af udgifterne til jule- og nytårsaktiviteter i kommunerne. På den måde kan vi holde hånden under vigtige arrangementer i juledagene.

 

For yderligere oplysninger kontakt DSU’s forbundsformand, Frederik Vad, på FVN@DSU.net eller tlf. 22 41 87 34

Læs også debatindlæg i Kristeligt Dagblad her.