Af DSU, SFU, KU, VU, RU og 3F Ungdom

 

Når fodbold-VM i Qatar fløjtes i gang 21. november 2022, vil forberedelserne have kostet mere end 6.500 menneskeliv ifølge flere kilder. Hvis tilskuerne til VM i Qatar skulle holde ét minuts stilhed for hver arbejder, der var omkommet under forberedelserne, skulle de første 44 kampe derfor spilles på et tavst stadion.

Ifølge den internationale sammenslutning af fagforeninger, International Trade Union Confederation (ITUC), er hundredtusindvis af migrantarbejdere fra lande som Indien, Nepal og Bangladesh kommet til Qatar for arbejde på byggepladserne forud for VM. De er kommet i håbet om et bedre liv med en god løn for dem og deres familier. Realiteterne er bare, at migrantarbejderne betaler enorme summer for overhovedet at komme ind i Qatar for at arbejde. Dette fanger dem i Qatar med en enorm gæld, som de først skal betale af, før de kan tjene penge.

Vi opfordrer derfor til, at Danmark gennemfører en politisk boykot af VM i Qatar og alle fremtidige sportsevents med overtrædelser af menneskerettigheder i forbindelse med afholdelse af eventet

Det betyder, at migrantarbejdere reelt set er i fangenskab. Mange af dem har oplevet at få inddraget deres pas og tilbageholdt deres løn, så de ikke har kunnet forlade landet. Denne praksis er umenneskelig og moderne slaveri. Det kan og skal vi ikke vende det blinde øje til.

Vi opfordrer derfor til, at Danmark gennemfører en politisk boykot af VM i Qatar og alle fremtidige sportsevents med overtrædelser af menneskerettigheder i forbindelse med afholdelse af eventet. Det eneste rigtige for Danmark at gøre i denne situation er offentligt at kritisere menneskerettighedskrænkelser og slavearbejde i forbindelse med VM i Qatar 2022.

Yderligere bør Danmark også indføre økonomiske sanktioner imod Qatar, og vi bør opfordre til sammen med andre ligesindede lande at bruge truslen om politisk boykot til at presse FIFA til at flytte VM til en anden lokation.

I den ideelle verden kunne man adskille sport og politik. Det kan man ikke i denne situation.

Udenrigsministeren snakker om, at vi skal have en værdibaseret udenrigspolitik, der er gennemsyret af demokratiske idealer og menneskerettigheder. I sidste uge sagde han, at Danmark skal gå forrest i kampen imod menneskerettighedsbrud. Det kræver, at der bliver sat handling bag ordene. Derfor er flere ungdomspolitikere på tværs af det politiske spektrum gået sammen. For de ord gør sig naturligvis også gældende i denne sammenhæng. Ellers er det bare tomme ord.

Nu skal der handling bag de flotte ord. Sportswashing har konsekvenser for mange menneskeliv, det er Qatar beviset på. I den ideelle verden kunne man adskille sport og politik. Det kan man ikke i denne situation. Derfor skal regeringen og Folketinget gå forrest med en politisk boykot, hvis Danmark skal være et foregangsland i kampen mod menneskerettighedskrænkelser.

 

Debatindlæg i Politiken 20. december 2021.