Fra Folkemødets hovedscene dedikerede Mette Frederiksen lørdag hele sin tale til sårbare unge.

”Mange børn og unge får i dag en diagnose. Måske er det på tide, at vi giver samfundet en,” sagde Mette Frederiksen på Folkemødet.

Det glæder Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), at partiformanden sætter fokus på sårbare unge.

”Den her dagsorden er hjerteblod for DSU. Vi unge har aldrig haft flere muligheder end vi har nu, men alligevel mistrives alt, alt for mange af os”.

I Mette Frederiksens tale på Folkemødet understregede hun, at der ikke findes nogen lette løsninger på problemet, og det er Lasse Quvang Rasmussen enig i.

”Første skridt mod at færre unge får ondt i sjælen er, at vi begynder at snakke om det. I alt for mange år har forældregenerationen slået problemet hen som forkælede unges selvpromoverende klynk. Derfor er jeg virkelig glad for, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet nu tager problemet op og er villige til at lytte til ungdommen og tale med os om, hvad der sker i vores liv.”

Derfor bakker Lasse Quvang Rasmussen og DSU også op om Dansk Ungdoms Fællesråds forslag om at nedsætte en ungekommission, der kan afdække området.

”Vi har brug for så meget viden, som muligt”, siger Lasse Quvang Rasmussen ”Næste skridt – som er meget sværere – er så at diskutere konkrete løsninger.”

Ro om uddannelsessystemet

I en årrække har DSU haft et vedholdende fokus på det stigende præstationspres blandt unge. Gennem kampagner, lyttemøder og debatindlæg er problemet blevet rejst og løsninger diskuteret. Og Lasse Quvang Rasmussen er da heller ikke i tvivl om, hvad han mener, politikerne bør gøre:

”Presset, vi oplever i dag, kommer fra mange sider. Uddannelsessystemet, forældrene, beslutningstagerne og en følelse af, at vi skal klare alle vores problemer selv. Derfor er der først og fremmest brug for ro om uddannelsessystemet.
De mange ændringer på få år – fremdriftsreform, begrænsning af dobbelt-uddannelser, mangel på lærepladser – skaber usikkerhed og forvirring. Kan jeg være sikker på, at komme ind på den uddannelse, jeg drømmer om? Eller ændrer rammerne sig lige om lidt? Kan jeg få en læreplads?
Vi har brug for en pause fra omfattende ændringer og et massivt fokus på at sikre flere lærepladser, så man kan gennemføre sin uddannelse uanset om man læser kinesisk, kiropraktor eller klejnsmed”.

Et andet sted, hvor uddannelsessystemet presser de unge, er det store fokus på karakterer. Derfor mener Lasse Quvang Rasmussen, at der er behov for, at vi letter foden lidt fra karakter-speederen.

”Selvfølgelig skal der stadig gives karakterer i uddannelsessystemet. Men vi uddanner og jo ikke for at få et tal – vi får et tal som et bevis på, at vi kan det, vi er uddannet til. Det kan nogle gange virke som om, uddannelsessystemet har glemt det og vendt fokus på hovedet.
Vi har brug for mere feedback og vejledning og mindre fokus på karakterer.

Forebyggende indsats og hjælp, når skaden er sket

Men ro om uddannelsessystemet løser ikke alt. Der er brug for at forbedre både den forebyggende og den behandlende indsats, mener Lasse Quvang Rasmussen. Men når skaden er sket, er det vigtigt for de unge socialdemokrater, at det ikke er pengepungen, der skal op af lommen.

”Vi er nødt til at indføre gratis psykologhjælp til unge i hele landet. Mange kommuner har allerede gjort det og har gjort sig gode erfaringer. Mange steder i landet arbejder vores afdelinger sammen med andre lokale aktører for at få indført gratis psykologhjælp. Men der er også brug for at vi klæder pædagoger og lærere bedre på, til at spotte de sårbare unge og give en hjælpende hånd, før ondt i sjælen udvikler sig til ar på sjælen.
Vores samfund skal ikke kun måles på vores velstand. Det skal først og fremmest måles på, hvor godt vi har det.”

For yderligere kommentarer kan DSU’s forbundsformand Lasse Quvang Rasmussen kontaktes på 40 95 53 00.