Frederik Vad, forbundsformand
DSU har nu taget hul på en ny kongresperiode. Det er nogenlunde samtidig med, at regeringen har regeret Danmark i et år. Gode resultater på klima, tidlig tilbagetrækning, velfærd, uddannelse og bolig står tilbage, men DSU skal bruge den nye kongresperiode på at presse for mere grundlæggende og strukturelle forandringer.
Hvad nytter det blindt at investere i velfærd, hvis højrefløjen igen en dag med et snuptag kan genstarte nedskæringerne? Hvad nytter det med fine investeringsprogrammer på klimaområdet, hvis landbrugslobbyen igen får Venstre til at indføre “grøn realisme” i Statsministeriet?
Vi skal lære af Anders Fogh Rasmussen
Vi bliver nødt til at bruge regeringsmagten og det historisk store røde flertal til at sætte gang i nogle strukturelle forandringer af samfundet, som gradvist ændrer danskernes adfærd. Når vi en dag forlader regeringskontorerne, så skal førstevalget for danskerne være folkeskolen, fællesskabet og fagforeningerne. De fleste danskere skal leve et liv, som gør det muligt for os at få sociale fremskridt og grønne fremskridt til at gå hånd i hånd.
Han brugte politik til at ændre ved danskernes vaner, ønsker, valg og prioriteringer
Derfor skal DSU presse regeringen til at tage ved lære af Anders Fogh Rasmussen. Alle liberalisterne har travlt med at hælde ham ned af brættet, fordi han lod de offentlige udgifter stige, men manden var snu og snedig. På overfladen investerede han i den offentlige sektor – men nede i samfundets maskinrum drejede han på de strukturelle håndtag, så danskerne ændrede vaner: Færre lejere – flere boligejere, færre i folkeskolen – flere i privatskolen, større friværdier til middel- og overklassen – mindre velstand til de dårligst stillede, krig mod A-kasser og fagforeninger – flere lønforsikringer og færre organiserede, mere centralisering af beslutninger og velfærd – mindre opbakning til velfærdsinstitutionerne.
Han brugte politik til at ændre ved danskernes vaner, ønsker, valg og prioriteringer. Alt sammen stækkede det fællesskabet, arbejdsmarkedet og sammenhængskraften.
Regeringen skal efterlade et forandret Danmark
Nu skal vi gøre det samme – bare med omvendt fortegn. Fagbevægelsen skal styrkes strukturelt, finanssektoren skal fylde mindre i økonomien, velfærdsstaten skal altid være danskernes førstevalg, og i den private sektor skal indflydelse og velstand spredes i langt større omfang. Det er forandringer, som ikke kan skabes gennem investeringer på finansloven, men kræver strukturreformer.
DSU kommer til at bruge denne kongresperiode på at sikre, at denne regering leverer forandringer, som bliver stående i de næste 20, 40, 50 og 100 år. Vi vil fremlægge bud på en medejerskabsreform af dansk erhvervsliv, en uddannelsesreform som skal sikre social mobilitet, nye struktursvar på klimakampen og et frihedsudspil, som for alvor skaber frihed for alle indkomstgrupper i vores generation.
Det er forandringer, som ikke kan skabes gennem investeringer på finansloven, men kræver strukturreformer
Strukturelle aftryk på Danmark er den største gave, Socialdemokratiet kan give videre til fremtiden. Vores parti skal altid måles på evnen til at sætte varige spor og få ændret spillereglerne for menneskers muligheder til det bedre. Det bliver DSU’s vigtigste opgave at presse på for det!
Formandens klumme i DSU’s medlemsmagasin “DSU’eren”.