Af Andreas Petersson

DSU har fået endnu en folketingskandidat. Det skete mandag aften på et online repræsentantskabsmøde hos Socialdemokratiet i Odense Sydkredsen. Her blev Thomas Skriver, der er medlem af DSU Odense, valgt som kredsens nye folketingskandidat.

For en måned siden gik Thomas Skriver af som formand i Metal Ungdom. I den forbindelse sendte han en særlig hilsen til DSU, hvor han i slutningen af hilsenen skrev følgende:

“Og mon ikke jeg fortsætter kampen for et friere og mere solidarisk Danmark fra en anden platform?”

Jeg tror, det skyldes manglende følelse af repræsentation i Folketinget, hvor antallet af faglærte er pinligt lavt

Nu er det så officielt. Den “anden platform”, som Thomas Skriver refererede til, er platformen som nyvalgt folketingskandidat. Til daglig arbejder Thomas Skriver som industritekniker. Men hvorfor vil han gerne i Folketinget?

“Jeg ser et stort problem i, at alt for få faglærte, særligt unge, kan se sig selv i vores demokrati. Det ses især på, at vi er utrolig dårlige til at stemme ved valg. Jeg tror, det skyldes manglende følelse af repræsentation i Folketinget, hvor antallet af faglærte er pinligt lavt. Jeg vil gerne være en stærk stemme for de mange, der ikke føler sig repræsenteret i dag. Og så har jeg naturligvis en masse holdninger til, hvordan vores samfund skal udvikles i fremtiden”, siger Thomas Skriver.

Uddannelse og arbejdsmarked øverst på dagsordenen

Noget af det, Thomas Skriver helligede det meste af sin tid som Metal Ungdom-formand, var uddannelsesområdet og arbejdsmarkedspolitikken. De to områder har fortsat høj prioritet som folketingskandidat, fortæller han:

“Jeg vil kæmpe for massive investeringer i uddannelse lige fra folkeskolen til efteruddannelserne. Og samtidig et uddannelsessystem i bedre balance, hvor vi vejleder og uddanner unge i fremtidige jobmuligheder, når de skal vælge en uddannelse. Det duer ikke at sende unge blindt i retning af uddannelser, som med stor sandsynlighed sender dem bagerst i køen på jocentret”.

Flere politiske iagttagere udråbte folketingsvalget i 2019 som et “klimavalg”. For Thomas Skriver handler den grønne omstilling i høj grad også om at skabe danske – gerne fynske – arbejdspladser:

“Vi skal løse klimakrisen klogt, så vi ikke alene sikrer, at vores børn og børnebørn får en grøn jord at vokse op på, men også skaber masser af gode, grønne arbejdspladser. Det skal ske via forskning og innovation samt belønninger til virksomheder og medarbejdere, der tænker innovativt og grønt”.

Det duer ikke at sende unge blindt i retning af uddannelser, som med stor sandsynlighed sender dem bagerst i køen på jocentret

Thomas Skriver arbejder selv i den private sektor. Men han er ikke i tvivl om, at en stærk offentlig sektor er en af grundsøjlerne i det danske velfærdssamfund.

“Der er brug for en stærkere offentlig sektor, og jeg mener, at et teknologiløft skal bane vejen for mindre travlhed hos de offentligt ansatte, så de har meget mere tid til omsorg og nærvær. Teknologiløftet skal naturligvis ske i tæt samarbejde med hverdagens eksperter ude på gulvet”, siger han.

Ris og ros til regeringen

Den socialdemokratiske regering har nu siddet på magten i lidt mere end halvandet år. Thomas Skriver fremhæver klima og tilbagetrækning som to af de dagsordener, hvor regeringen ifølge ham står stærkest.

“Det er vigtigt, vi står fast på, at guleroden er bedre end pisken, når klimakrisen skal løses. Vejen til en grønnere klode går gennem forskning og innovation – ikke via alt for hårde skatter og afgifter”, siger han.

I januar 2019 – knap et halvt år før folketingsvalget – fremlagde Socialdemokratiet et udspil om en ny ret til tidlig pension. Spørgsmålet om tidligere pension blev et heftigt debatteret emne både før, under og efter valgkampen, og statsminister Mette Frederiksen gjorde det til en absolut mærkesag og et erklæret mål for sin regering.

I oktober sidste år landede regeringen så en længe ventet aftale om en ny ret til til tidlig pension for dem, der er startet tidligst på arbejdsmarkedet og ofte også har fysisk hårde jobs.

“Det fortjener de af mine kollegaer, der har været mange år på arbejdsmarkedet. For første gang i min levetid udvider vi frem for for at afvikle vores velfærdssamfund”, lyder det fra Thomas Skriver.

En socialdemokratisk regering må ikke lade stå til og se den danske model og det solidariske dagpengesystem blive udhulet

På hvilke dagsordener synes du, at Socialdemokratiet står svagest?

“Jeg synes, vi mangler noget konkret i dagpengedebatten. En socialdemokratisk regering må ikke lade stå til og se den danske model og det solidariske dagpengesystem blive udhulet, alt imens private lønforsikringer vinder frem i samfundet”, siger han og fortsætter:

“Jeg mener også, vi skylder handling bag løfterne om flere faglærte. Vi er faretruende tæt på en katastrofalt stor mangel, og det bliver kun værre. Alligevel er der endnu ikke lavet tiltag, som konkret peger i retning af flere faglærte”.

Fra fabriksgulvet til Christiansborg

Thomas Skriver mener, at hans baggrund som faglært kan vise sig at blive en fordel for ham.

“Jeg har en anden baggrund end størstedelen af de nuværende folketingsmedlemmer. Det giver mig nogle fordele, da jeg rent faktisk har erfaring med mange af de politiske emner, som de fleste politikere kun kender teoretisk – herunder fysisk arbejde, arbejdsmiljø, dagpengesystemet og dagligdagen på gulvet i en produktionsvirksomhed”, siger han.

Han er i det hele taget optimistisk omkring sine chancer for at blive valgt ind i Folketinget:

“Jeg har en rigtig god fornemmelse. Jeg håber, der er flere som mig selv, der mener, at Folketinget har brug for flere medlemmer med en faglært baggrund”.

Vi skylder handling bag løfterne om flere faglærte

Ved sidste folketingsvalg var Alexander Grandt, der er tidligere forbundsformand i DSU, opstillet som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense Sydkredsen. Han opnåede 2.327 personlige stemmer i Fyns Storkreds, hvilket desværre ikke var nok til en plads i Folketinget.

Thomas Skriver Jensen (som er hans fulde navn) er i øvrigt søn af Claus Jensen, der er forbundsformand i Dansk Metal.