Af: Victoria Welford og Julie Anine Noesgaard

 

I kølvandet på en benhård kommunalvalgkamp manglede DSU Holbæk et nyt projekt at kaste sig over. Inspireret af den nationale klimadagsorden, der har præget hele DSU i det seneste halvår, har de skabt deres eget forandringsprojekt ‘Holbæk – Grønnere for dig’. DSU’eren møder Ingrid og Signe til en snak om projektet.

 

Lokalerne på Roedsvej i Holbæk er proppet til kanten med valgplakater og kampagnemateriale. For DSU Holbæk er valgkampen allerede skudt fuldt i gang, og det kan være svært at se, at der for kort tid siden var et helt andet projekt i fokus. Men klimaprojektet fylder nu stadig meget hos de to glade, unge kvinder, der frem mod sommeren har kæmpet med resten af DSU Holbæk for at få deres tre mærkesager på budgettet i kommunen. Da vi møder dem, afventer de spændt resultatet fra de sidste måneders hårde arbejde.

 

ET BOOST TIL AFDELINGEN

“Det starter tilbage efter kommunalvalget, hvor vi har fået en masse nye medlemmer og samtidig aktiveret en masse af de gamle” fortæller Signe, der er formand i afdelingen. For hende var det vigtigt at holde gejsten oppe efter tre ugers intens valgkamp. Det handlede i høj grad om, at samle folk om noget alle syntes var fedt, så det stadig gav mening for dem at være aktive. Hun uddyber, at de blev opfordret af distriktet til at starte deres eget projekt, og at de greb muligheden med det samme.  “Jeg tænker, det er en fremragende mulighed for hurtigt at give medlemmerne noget af det, som jeg tror, man melder sig ind for i første omgang – nemlig det her med at skabe forandring.”

 

Muligheden for at skabe reel forandring i lokalområdet blev også fokuspunktet, da projektet begyndte at tage form. De to DSU’ere  understreger vigtigheden i at mærkesagerne var konkrete og realistiske. “Vi er en kommune uden de helt store økonomiske midler, så det var lidt med at vælge noget, der var nemt at få igennem i et relativt småt budget.” forklarer Signe. For medlemmerne af DSU Holbæk var det vigtigt at have økonomien i mente, hvis de ville have en reel chance for at få politik indført i kommunen. De måtte for eksempel ret hurtigt erkende, at vindmølleparker i Holbæk Kommune nok ikke kom på budgettet i denne omgang, fortæller de og griner.

 

De første planlægningsmøder blev blandt andet brugt på at overveje, hvordan man kunne tilpasse projektet til den nuværende situation i Holbæk. “Vi havde oplægsholdere ude lige i starten.” siger Ingrid. “Det fungerede vildt godt at få en masse viden omkring klima udefra, og så at kombinere det med vores egne erfaringer med kommunen.”

 

Afdelingen endte med tre mærkesager omkring bedre affaldssortering i det offentlige rum, bedre forhold for cyklister og en klimapris til virksomheder. Disse blev altså omdrejningspunktet for kampagnen.

 

UDNYT JERES RESSOURCER!

Da samtalen bevæger sig hen på de største udfordringer, er Ingrid, der sidder som afdelingens kasserer, ikke i tvivl: afdelingens økonomi har sat en stopper for nogle af deres ideer. Det har de dog ikke taget så tungt, og Ingrid beskriver det selv som værende held i uheld. “Vi har været nødt til at være lidt kreative.” indrømmer hun. “For eksempel har vi fået designet nogle fede klistermærker, som er en del billigere end at få trykt flyers. Vi har selvfølgelig skrevet en masse læserbreve og været på gadekampagne, men vi har også lavet videoer til vores facebook side, hvilket har været ret sjovt.” Videoerne har fået 1500 visninger, og er noget af det mest sete afdelingen har lavet. Signe kommer med sit bud på denne succes: “Det var noget nyt i forhold til, hvad vi normalt har på vores Facebookside. Ja, og så synes vi jo selv, at det var lidt anderledes og sjovt, i stedet for bare at dele flyers ud for at få vores budskab igennem. Det er også lidt federe at se en video end at læse et langt opslag. Vi har taget meget udgangspunkt i, hvad vi selv ville se.”

 

Og selvom de er stødt på nogle udfordringer, så indrømmerne pigerne da også, at de har været heldige på andre områder.

 

Christina Krzyrosiak, der siden kommunalvalget har siddet som borgmester i Holbæk, er nemlig DSU’er i afdelingen, hvilket gør vejen til indflydelse en del kortere. “Christina sagde fra starten, at hvis vi nogensinde manglede noget, så skulle vi sige til” Fortæller Signe og forklarer, at de har brugt Christina som eksempel på, hvor meget indflydelse man kan få som DSU’er. Ingrid stemmer i: “Det fungerer også godt, når man er ude på kampagne. Det er et virkelig konkret eksempel på hvad det betyder at være med i DSU – og hvor meget man kan gøre.” Borgmesteren har dog ikke direkte været inde over projektet, men det ændrer sig måske nu. “Det er gået lidt sløvt for sig med at få arrangeret et møde med klima- og miljøudvalget. Nu tager vi så fat i Christina, og ser om hun kan hjælpe der.”

 

Endvidere fortæller de to DSU’ere at den nationale kampagne ‘Gør Danmark Grønt Igen’, der har kørt sideløbende med deres projekt, også har været en hjælp. “Vi har blandt andet kunne bruge det nationale kampagnemateriale,” siger Ingrid. “Og så har distriktet været en god støtte, fordi de jo har haft samme fokus. Blandt andet har vi kunne sparre en masse med DSU Køge, der har kørt en lignende projekt samtidig med os.” De fortæller hvordan den røde tråd fra nationalt hold har givet dem følelsen af at være en del af noget større – “et fælles projekt med hele DSU” som Ingrid beskriver det. “Man har også kunne blive inspireret af andre afdelinger,” tilføjer Signe. “For alle har jo arbejdet med klima i en eller anden forstand, og så har man kunne få ideer fra andre DSU afdelinger i hele landet.

 

TÆNK UD AF BOKSEN!

Signe og Ingrid kommer i løbet af interviewet med deres bedste råd til andre afdelinger, der kunne tænke sig at gå i gang med lokale forandringsprojekter. “Tænk ud af boksen!” siger Signe. “Det er sindssygt fedt at være kreativ med projektet, og folk tager vildt godt imod det.” Ingrid råder også folk til at bede om hjælp udefra, når behovet opstår. “Vi har både fået støtte fra distriktet i, hvordan vi kunne strukturere projektet, og fået oplægsholdere ud. Det forpligter også i afdelingen, at man ikke vil give op på et projekt, når det er noget folk har lagt arbejde i.” Signe slutter af: “Mit bedste råd er nok, at gøre det til et fælles projekt. Find ud af, hvad folk synes er fedt at arbejde med, og sørg for at fordele opgaverne mellem jer.”

 

Begge piger er enige om, at forløbet har været både sjovt og lærerigt. De glæder sig til at få præsenteret forslagene, og forhåbentligt få dem med på budgettet – men lige nu ser de frem til at give den fuld gas med valgkamp med et nyt skud energi til afdelingen ovenpå et vellykket forandringsprojekt.