På trods af årtiers indsats er det ikke lykkedes for samfundet at tage ordentligt hånd om nogle af de mest socialt udsatte borgere i Danmark. Det gælder især stofbrugere.

Derfor lancerer Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) nu udspillet ”En værdig og virksom hånd til stofmisbrugerne”, der bl.a. indeholder forslag om legalisering af cannabis, afkriminalisering af stoffer og en langt bedre social indsats.

Med udspillet ønsker DSU, at færre borgere – specielt unge – havner i stofmisbrug. Målet er at skabe værdighed for de mest udsatte stofmisbrugere, nedbringe kriminaliteten og styrke statens kontrol med stofferne.

Konkret foreslår DSU en forsøgsordning med legalisering af cannabis, hvor der er statslig kontrol med både kvalitet, salg og distribution samt en grundig vejledning om konsekvenserne ved at indtage cannabis.

DSU ønsker ikke at legalisere brugen af alle stoffer – men vi ønsker at afkriminalisere stoffer. Det skal ligeledes ske i en forsøgsordning efter den portugisiske model. Her er det ikke brug og køb af stoffer, der er i fokus, men myndighederne slår i stedet hårdt ned på produktion og salg.

Lægger pres på Christiansborg

Torsdag var DSU og kommunalpolitiker Laura Rosenvinge (S) på Christiansborg for at aflevere udspillet til samtlige 49 socialdemokratiske folketingsmedlemmer. Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune og er socialordfører for Socialdemokratiet i København.

”Der er brug for et sporskifte i dansk stofpolitik og narkotikalovgivning. Nu har vi igennem rigtig mange år gjort det samme for at stoppe hashhandlen, og det har ikke virket. Tiden er inde en prøveordning, hvor vi under kontrollerede og afgrænsede forhold får legaliseret hash i København”, siger Laura Rosenvinge (S), der genopstiller til kommunalvalget.

Jeg er uenig med mit parti i spørgsmålet om afkriminalisering af stoffer, men jeg håber, at jeg kan råbe mine partifæller op

”Jeg er vokset op i Husum, hvor der i ly af natten bliver handlet lidt af hvert. Jeg har set mennesker, der mistede fodfæste på grund af stofmisbrug. I dag bliver alt for mange stofbrugere ladt i stikken – fordi vi står fast på straf og fordømmelse og gør dem til kriminelle. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er uenig med mit parti i spørgsmålet om afkriminalisering af stoffer, men jeg håber, at jeg kan råbe mine partifæller op. Det er dog vigtigt at sige, at hverken legalisering af hash eller afkriminalisering af stoffer kan stå alene. Der er brug for en langt stærkere social indsats. Det kræver prioritering af området og flere økonomiske ressourcer”, fortsætter hun.

DSU’s forbundsformand, Frederik Vad, opfordrer Socialdemokratiet til at melde sig ind i kampen:

”En af de mest tankevækkende oplevelser, jeg har haft, fandt sted, da Laura Rosenvinge overtalte mig til at bruge en dag på et stofindtagelsesrum og derefter en natcafé for kvinder på Vesterbro. Jeg husker det stadig, og det ændrede grundlæggende mit syn på, hvordan vi skal møde mennesker, der lever skjulte liv på kanten af samfundet. Nu er det op til regeringen og Folketinget at komme på banen”.

 

For yderligere kommentarer kontakt Laura Rosenvinge på 50 90 17 32 eller Frederik Vad på 22 41 81 34


 

Du kan læse udspillet her.