Af Mads Hvidbjerg Kristensen

Fra torsdag den 28. marts til lørdag den 30. marts blev den 14. kongres i Young European Socialists afholdt i den finske hovedstad Helsinki. Socialistiske og socialdemokratiske ungdomsorganisationer fra hele Europa trådte sammen for at vælge ny ledelse og for at sætte en retning for de næste to års arbejde i organisationen.

Young European Socialists er DSU’s europæiske paraplyorganisation. Foreningen består af mere end 60 socialdemokratiske ungdomsorganisationer fordelt på 47 lande. YES er tæt knyttet til det europæiske socialdemokrati, Party of European Socialists (PES), og den socialdemokratiske S&D-gruppe i Europaparlamentet.

DSU’er valgt til ny generalsekretær

Forud for kongressen havde DSU’s tidligere forbundssekretær, Maj Jensen Christensen, tilkendegivet, at hun ønskede at stille op som ny generalsekretær for YES. Derfor stillede DSU også med en stor delegation på hele 13 mand, der var klar til at indtage talerstolen, kæmpe for DSU’s politik og ikke mindst bakke op om Maj Jensen Christensens kandidatur.

Heldigvis lykkedes det Maj at blive valgt som ny generalsekretær – Endda med et særdeles flot stemmetal. Der skal lyde et stor tillykke til Maj Jensen Christensen, som bliver en fornem repræsentant i Europa for DSU.

De vigtigste politiske kampe

Den danske delegation havde på forhånd indsendt en lang række politiske forslag til behandling på kongressen. Faktisk havde DSU været med til at fremsætte mere end hvert tredje forslag, der blev behandlet af kongressen.

Det gjaldt blandt andet forslag om at regulere kviklånsindustrien strengere, oprette en europæisk energiunion, sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion og skabe et mere retfærdigt arbejdsmarked. Heldigvis blev næsten alle forslagene vedtaget med stor applaus.

Med deltagelsen på kongressen har DSU sat et tydeligt aftryk på Young European Socialists’ arbejde i de kommende to år. DSU har været med til at sætte en politisk retning for et mere bæredygtigt, socialt og retfærdigt Europa – Og så er det altså en DSU’er, der kommer til at sidde for bordenden sammen med YES-præsidenten i den nye kongresperiode! Alt i alt var kongressen dermed en stor succes.