Af Andreas Petersson

Tirsdag og onsdag den 17.-18. august 2021 afholder Socialdemokratiet sit årlige sommergruppemøde, der i år finder sted i Vejle.

Traditionen tro deltager DSU’s forbundsformand, og igen i år har han et katalog med, som han udleverer til samtlige 49 folketingsmedlemmer på Socialdemokratiets sommergruppemøde.

Kataloget indeholder en række DSU-udspil fra den forgangne politiske sæson, som Danmarks Socialdemokratiske Ungdom fremlagde for den socialdemokratiske folketingsgruppe og regering i folketingsåret 2020/21.

På flere områder er mange af forslagene i DSU’s politiske udspil enten allerede blevet gennemført på Christiansborg eller indgået i regeringens egne udspil.

Det gælder bl.a. aftalen om en ny børne- og socialpolitik, den historisk store natur- og biodiversitetspakke, socialt retfærdig elevfordeling på ungdomsuddannelser, fokus på ord- og talblindhed, opgør med parallelsamfund og regeringens udspil til regulering af de såkaldte techgiganter.

Hvis ikke regeringen ændrer rammerne for den økonomiske politik, så kommer vi ikke til at leve op til de løfter, der er givet min generation

DSU vil fortsat holde den politiske gryde i kog i partiet og den socialdemokratiske regering, fortæller forbundsformand Frederik Vad. Han løfter sløret for nogle af de dagsordener, hvor DSU vil byde sig til i den kommende sæson:

”I forbindelse med DSU’s 100-års jubilæum i februar 2020 kickstartede DSU for alvor kampen om rammerne for den økonomiske politik – både på de indre linjer og i den offentlige debat. Klima og økonomi skal kobles sammen. Hvis ikke regeringen ændrer rammerne for den økonomiske politik, så kommer vi ikke til at leve op til de løfter, der er givet min generation. Og vi kommer ikke til at kunne kombinere grønne og sociale fremskridt”, siger han og fortsætter:

”Frygten for at blive kaldt økonomisk uansvarlig af højrefløjen nedskalerer desværre ambitionsniveauet hos regeringen. Men hvis man ikke har viljen til at træffe de afgørende valg, så risikerer vi at lave et historisk klimasvigt”.

Vi mangler at få taget et opgør med de skyhøje bonusser, den galopperende gebyrudvikling, uforståelige udbyttebetalinger i milliardklassen og for stor ulighed i mulighed for at få et banklån

Før folketingsvalget i 2019 udviklede Socialdemokratiet en række fornuftige bud på at regulere den finansielle sektor – også her vil DSU søge indflydelse og holde regeringen til ilden:

”Vi mangler at få taget et opgør med de skyhøje bonusser, den galopperende gebyrudvikling, uforståelige udbyttebetalinger i milliardklassen og for stor ulighed i mulighed for at få et banklån. Noget er jo helt galt. Regeringen skylder nogle svar i forhold til at komme grådighed i toppen af finanssektoren til livs. Og DSU spiller gerne ind”, siger Frederik Vad.


 

Kataloget indeholder følgende udspil:

  • Medejerskab
  • Kandidatkontrakt – DSU’s valgprogram til KV/RV21
  • En ansvarlig og retfærdig udlændingepolitik
  • En tryg start på livet for alle børn
  • 12 veje til en mere praktisk folkeskole
  • Frihed til alle unge
  • DSU står vagt om den frie abort
  • Techgiganterne skal tæmmes
  • Vores vilde Danmark

Du kan downloade kataloget med udspillene her.