Af Julie Juhler og Andrea Heede-Andersen

 

I en alder af blot 21 og 19 år er Nikolai Krølbøll Markussen og Julie K. Madsen nogle af DSU’s yngste kandidater til efterårets kommunal- og regionsrådsvalg. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at dét er noget, de har de tænkt sig at trække på – de skal nemlig begge ud og vise flaget for primært de unge vælgere i deres område.

“Jeg håber, jeg kan bidrage med en yngre vinkel til dagsordenerne, og at jeg kan være med til at få inddraget byens unge mere i politik, så de også bliver hørt”, siger Nikolai Krølbøll Markussen, der fortæller, at DSU Horsens netop har været med til at få lavet et ungekulturhus i byen.

“Jeg vil gerne kæmpe for de unge, for hvis de unge ikke selv gør det, så er der ikke nogen, der gør det”, siger Julie K Madsen, som mener, at der er stor mangel på unge kandidater og specielt unge kvinder i regionsrådet i Region Sjælland.

Når snakken falder på, hvorvidt deres alder kan være en ulempe, anerkender de begge, at det kan være et minus hos nogle vælgere. Men de vil langt hellere bruge tiden på at snakke politik.

 

De unge skal på dagsordenen

Begge kandidater har flere politiske mærkesager på deres to-do-liste, der skal gøre det lettere at være ung i netop deres kommune eller region.

Nikolai Krølbøll Markussen drømmer bl.a. om et streetsport-sted i byen, hvor de unge kan samles og bare “være unge sammen”. Julie K. Madsen vil arbejde for bedre offentlig transport på tværs af Region Sjælland, så unge fra egnen kan få en lettere hverdag til og fra deres uddannelse.

Begge er de enige om, at et arbejde for at løfte psykiatrien må være en fællessag for samtlige kommuner og regioner i Danmark. De roser begge regeringen for at have indført gratis psykologhjælp. Men det er ikke nok, erklærer de:

“P.t. er psykiatrien helt udkørt, og det påvirker selvfølgelig de tilbud, som både unge og ældre kan få. Lige nu oplever vi bare en ungdomsgeneration, som er i knæ, og jeg vil helt klart kæmpe for flere ressourcer til området og ikke mindst, at de ressourcer, der allerede er, bliver brugt smartere”, siger Julie K. Madsen.

“Jeg kender personligt mange, som har oplevet at blive tabt mellem to stole, og her skal vi finde løsninger, som skaber et lettere samarbejde mellem de forskellige led og sørger for, at flere bliver grebet i tide”, lyder det fra Nikolai Krølbøll Markussen.

Når Nikolai Krølbøll Markussen skal tale om dagsordener, som henvender sig til andre end de unge vælgere, så vil han gerne have skabt et bedre byrum for børnefamilierne i Horsens Kommune, fordi byen i øjeblikket oplever en stor tilflytning af netop børnefamilier. Julie K. Madsen vil gerne fokusere på at løse den stigende utilfredshed med lægeudbuddet og de alt for lange ventetider i regionen.

 

Valgkamp i et lukket land

Men hvordan kommer man ud med sine budskaber, når man ikke længere må tage ud og møde vælgerne i en tid med corona-restriktioner?

Både Nicolai Krølbøll Markussen og Julie K. Madsen er særligt ærgerlige over, at de ikke kan få lov at besøge områdets skoler og ungdomsinstitutioner. Men de håber, at corona-epidemiens kraft svinder ind hen mod valget til efteråret, så de igen kan få lov at komme ud og møde folk i øjenhøjde.

“Lige nu gør det mit arbejde som førstegangsopstiller en del sværere, fordi jeg heller ikke må banke på folks døre eller stå på gågaden, så det gælder om at finde andre veje ud til borgerne”, siger Nikolai Krølbøll Markussen, der ser de sociale medier som en oplagt mulighed for at nå vælgerne på afstand.

Julie K. Madsen deler bekymringen om at føre valgkamp i en tid med et lukket land:

“Jeg synes, det er en svær nød at knække, fordi vi ikke kan tage ud og besøge nogen, og vælgerne har helt sikkert alt andet end valg i tankerne i den her svære tid”, siger hun og indrømmer, at hun også en gang imellem selv kæmper med at holde hovedet højt i disse corona-tider.

Men på trods af corona-bekymringer kan man ikke slå optimismen ud af de to unge og håbefulde kandidater. De tror begge på, at de får gaflet en af de famøse pladser i byråds- og regionsrådssalen.

“Intet er givet på forhånd, men hvis jeg tager arbejdshandskerne på, så er mine muligheder umiddelbart rimelige gode”, siger Nikolai Krølbøll Markussen ydmygt.

“Jeg tror helt sikkert, det bliver svært, men mange unge mangler én at spejle sig i, og der kommer jeg ind i billedet. Jeg håber, at jeg kan fange nogle ved at være mig selv og arbejde benhårdt for det”, siger Julie K. Madsen.

Nicolai Krølbøll Markussen er forhenværende afdelingsformand i DSU Horsens og nuværende distriktssekretær i DSU Midtjylland. Han stiller op til byrådet i Horsens Kommune.

Julie K. Madsen er medlem af DSU Lolland og er formand i Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO). Hun stiller op til regionsrådet i Region Sjælland.


 

Artiklen er oprindeligt bragt i medlemsmagasinet “DSU’eren”, nr. 1, årgang 100, marts 2021