Artikel af Julie Steenbuch Holt

Danmarks største bank, Danske Bank, er involveret i en af de største bankskandaler i Danmarkshistorien. Bankens estiske filial har formentlig hvidvasket for flere milliarder, og tidligere direktør Thomas Borgen er gået af uden dom og med et gyldent håndtryk i den tocifrede millionklasse, mens kunderne fortsat skal betale tårnhøje gebyrer for at have deres penge i banken. Dette er et klokkeklart eksempel på, at grådigheden og råddenskaben i toppen af samfundet fortsat lever i bedste velgående. Ingen tager ansvar, og de almindelige borgere bliver taberne.

Det vil vi i DSU simpelthen ikke finde os i. Derfor har vi taget kampen op.

AKTION FORAN DANSKE BANK I AARHUS OG FREDERICIA

Både i Aarhus og Fredericia har DSU været på gaden for at gøre opmærksom på den grådighed, der tydeligt ses hos Danske Bank. Det udspillede sig i aktion på gågaden i byerne og foran Danske Bank for at vise utilfredsheden med bankens hvidvask af penge i den estiske filial og gøre kunder og forbipasserende opmærksomme på, at Danske Bank forbryder sig mod samfundets tillid. “Hvidvask tøj – ikke penge” lød et af de mange budskaber foran banken på.

MARCUS GULDAGER HAR SAT BANKVALG PÅ DAGSORDENEN I HØRSHOLM

Over halvdelen af de danske kommuner har valgt at lade skatteborgernes penge ligge i Danske Bank. Flere borgmestre og byrådspolitikere har været ude og genoverveje valget af bank i kommunen. En af dem er DSU’er Marcus Guldager, der tilbage i september på vegne af Socialdemokratiet i kommunen fremlagde forslag om, at Hørsholm Kommune skal ophøre med at være kunde hos Danske Bank.

Om det siger Marcus Guldager:

“Jeg mener grundlæggende, at det er forkert, at Hørsholm Kommune opbevarer borgernes penge i en bank, der ikke viser samfundsansvar. Danske Banks handlinger er ganske enkelt uetiske og uacceptable, og jeg mener, at vi som kommune blåstempler deres handlinger ved fortsat at være kunde.”

Desværre besluttede flertallet i byrådet af økonomiske hensyn at vente, til kontrakten med Danske Bank udløber om to år.

“Så min kamp fortsætter om to år, når den næste udbudsrunde er i gang. Jeg mener ikke, at det er acceptabelt, at vi er medlem af en bank, der støtter hvidvask,” siger Marcus Guldager.

DSU SYDJYLLAND HAR SENDT BREVE TIL BYRÅDSPOLITIKERNE

Kommunerne i Danmark skal skifte bank, hvis de har deres penge i Danske Bank eller Nordea. Derfor har DSU Sydjylland sendt breve til byrådspolitikere i fire sydjyske kommuner med en klar opfordring om at skifte bank. Bankvalg skal ikke kun handle om prisen. Det skal i lige så høj grad handle om at tage et etisk forsvarligt ansvar i samfundet. Derfor vil endnu flere sydjyske kommuner i de kommende uger modtage DSU Sydjyllands breve.