Af Julie Holt og Oliver Gabrielsen
Novemberkulden har virkelig bidt sig fast i Danmark, da DSU’eren møder Cari Moreno og formanden for Internationalt Udvalg (IU), Lea Lindberg, til en snak om demokrati og DSU’s internationale solidaritetsprojekter. Cari Moreno er medlem af DSU og var for et par år siden afsted som ungdomsleder på Filippinerne, hvor DSU har et veletableret projekt kørende med søsterorganisationen Akbayan Youth.
Filippinernes politiske historie er en historie med op- og nedture. Efter flere hundrede års kolonisering blev landet selvstændigt i 1946, og et nyt demokrati blomstrede. Det blev dog afløst af et diktatur med Ferdinand Marcos i spidsen. Et folkeligt oprør fik ham til at flygte, og et fornyet håb om demokrati blev skabt. Men nu oplever befolkningen igen, at deres demokratiske rettigheder trædes under fode.
Jeg har fætre og kusiner, der lever i fattigdom og aldrig får de samme muligheder, som jeg har. Og jeg har ikke gjort en skid for at være her
På Filippinerne mødte Cari Moreno blandt andet de to unge filippinere Cassie og Gabbie, der – fuldstændig som hende selv – havde drømme og håb for fremtiden. Til gengæld havde de – i modsætning til Cari – meget få rettigheder og demokratiske privilegier.
“Vi havde virkelig nogle snakke, der satte tankerne i gang. Da de var på besøg i Danmark, var de bange for, at præsidenten skulle holde en tale om at lukke landet ned, så de ikke kunne komme hjem. Vi andre sagde jo til dem, at de skulle slappe af, men det er jo sket før og tilmed for ikke særlig langt tid siden”, fortæller Cari Moreno og understreger, at vi skal sætte pris på vores til stadighed stabile politiske system herhjemme.
Unge kan gøre en forskel
Under sit ophold på Filippinerne kunne Cari Moreno indimellem godt komme til at tænke over, hvad det egentlig var, hun lavede, og hvilken reel forskel hun gjorde.
“Men det er en tankegang, man skal prøve at fjerne, for jeg kommer ikke til at kunne redde Filippinerne på seks måneder, selvom det er det, man får lyst til”, siger hun og understreger, hvor vigtige små forskelle også er. Cari Moreno lavede en masse workshops ude blandt grupper af unge filippinere, og hun fortalte om, hvordan systemerne fungerer herhjemme i Danmark.
“Jeg følte, at jeg kunne gøre rigtig meget ved at fortælle dem om, hvordan vi gør tingene i både DSU og i Danmark generelt. Det er jo ikke noget, jeg har skabt, men jeg kan formidle det videre til dem. Der kunne jeg godt se nogle forandringer”.
Især mødte hun mødte mange, der blev meget overraskede over, at man for eksempel som elevrådsrepræsentant kan sidde med i en skolebestyrelse og derigennem få indflydelse.
Lea Lindberg fortæller ligeledes, at der helt sikkert er sket store forandringer, siden projektet i Filippinerne for første gang så lyset for ti år siden. Hun fremhæver især den organisatoriske forskel, man som ungdomsleder kan skabe ved at lære DSU’s samarbejdspartnere om mødestrukturer, og hvordan man skaber kontakt til sin lokale fagbevægelse eller sine lokale politikere.
Vi skal i DSU forsøge at skabe en ramme for, at flere kan komme ud som ungdomsledere og arbejde med internationale projekter
Lea Lindberg har ikke selv været udsendt som ungdomsleder, men hun har stadig oplevet meget af verden. Hun ser, at IU kan opfylde en helt bestemt rolle, når det kommer til at mobilisere unge mennesker, der gerne vil gøre en forskel. Mange unge arbejder hårdt for at kunne spare sammen til at komme afsted og lave frivilligt arbejde, men i virkeligheden “er det jo sindssygt, at man skal betale for at gøre en forskel”, mener Lea Lindberg.
“Vi skal i DSU forsøge at skabe en ramme for, at flere kan komme ud som ungdomsledere og arbejde med internationale projekter. Her kan man gøre en konkret forskel gennem solidaritetsprojekter, og alle skal kunne deltage i sådanne projekter”, siger hun.
Coronakrisen har sat solidaritetsprojekter i stå
På grund af den nuværende verdenssituation står IU’s arbejde med udenlandske projekter forholdsvis stille for tiden, og udvalget kan ikke sende nogen afsted på internationale projekter.
Det har dog ikke bremset udvalgets arbejde i kampen for en mere demokratisk verden. Under coronakrisen har IU forberedt et nyt tværfagligt projekt i Ukraine, der har til formål at styrke den demokratiske deltagelse, bekæmpe politikerlede og støtte op om unges indflydelse. I Ukraine, hvor der er lav valgdeltagelse og meget korruption, er tilliden til magthaverne generelt meget lav. Samtidig løfter Lea Lindberg sløret for nogle af IU’s kommende projekter:
“Vi kommer også til at arbejde med kvinderettigheder, for det vil rigtig mange fra DSU gerne. Det bliver muligvis inden for Europas grænser, hvor vi kan tage fat i lande som Polen og Cypern. Det er lande, hvor man fjerner retten til for eksempel abort. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Og det er faktisk det vigtigste at have med: Hvis man gerne vil lave noget, skal vi nok finde nogle, der vil lave det samme”.
Lea Lindberg fortæller, at de blot mangler folk, der ved, at disse problemstillinger findes, og som er villige til at lægge noget arbejde i det:
“Man kan gøre konkrete forskelle i hele verden, og det handler bare om at tilbyde sig”.
Nøgleordene er solidaritet og frihed
Men hvorfor skal vi overhovedet gå op i andre lande og deres udfordringer, når vi har nok af det herhjemme? For Lea Lindberg er svaret meget enkelt:
“Demokratisk socialisme er jo et fælles projekt. Det handler ikke bare om dig og mig og Socialdemokratiet herhjemme. Det handler om reelle menneskers liv, og her er solidaritet jo et af nøgleordene, og frihed er et andet af dem”.
Socialdemokratiet er jo et frihedsprojekt, ikke bare i Danmark og Norden, hvor vi står stærkest, men over hele verden
Lea Lindberg mener, at vi, der er privilegerede, har et helt særligt ansvar for at udbrede demokratisk socialisme, så verden kan blive et mere lige og demokratisk sted. Verden skal være et sted, hvor menneskerettigheder og helt basale demokratiske rettigheder bliver overholdt.
“Her er det internationale ben helt særligt i vores arbejde. Socialdemokratiet er jo et frihedsprojekt, ikke bare i Danmark og Norden, hvor vi står stærkest, men over hele verden”, siger Lea Lindberg.
Samtidig nævner hun, at vi skal være kritiske over for den udvikling, vi ser rundt i Europa, hvor lande som Polen og Ungarn prøver at underminere grundfundamentet for det idealistiske projekt, som Europa er bygget på; hvor frihed og demokratiske værdier igennem lang tid har været en selvfølge. Hvad sker der, når vi ikke længere står fast på centrale europæiske værdier?
For Cari Moreno har rejsen til Filippinerne haft en stor betydning for hendes syn på verden – langt større end hun forventede, inden hun tog afsted:
“Det rykkede også i mig, hvor tilfældigt det er, at vi sidder her og har det godt. Min mor er fra Venezuela. Jeg er den mest privilegerede i hele familien, for min mor var den eneste af sine søskende, der havde mulighed for at flytte til Europa. Jeg har fætre og kusiner, der lever i fattigdom og aldrig får de samme muligheder, som jeg har. Og jeg har ikke gjort en skid for at være her. Det er virkelig vigtigt at huske på. Jeg tænkte også tit, at jeg jo ikke har gjort noget bedre end Cassie og Gabby for at fortjene at have flere muligheder og rettigheder end dem. De er jo også bare mennesker som os andre”.
Dette artikel er bragt i medlemsmagasinet “DSU’eren”, nr. 4, årgang 99, december 2021