Af Amalie Haun og Julie Anine Noesgaard
“Jeg havde aldrig stillet op til Folketinget, hvis ikke jeg havde meldt mig ind i DSU”.
Sådan lyder det fra Bjørn Brandenborg, der udover at være folketingskandidat for Socialdemokratiet arbejder for 3F Sydfyn. Sammen med Alexander Grandt, der er tidligere forbundsformand for DSU, er de to ud af i alt otte socialdemokratiske folketingskandidater opstillet på Fyn. I modsætning til de resterende seks kandidater er Bjørn Brandenborg og Alexander Grandt unge. Med henholdsvis 27 og 29 års alderserfaring med i rygsækken samt en politisk uddannelse i DSU er de to førstegangskandidater klar på at blive valgt ind i Folketinget til det kommende valg. Her vil de begge sætte de socialdemokratiske grundsten frihed, lighed og solidaritet på dagsordenen. Dog i en ny sammenhæng.
Fællesskabet er på randen til afgrunden
Ifølge Alexander Grandt, som til daglig er kommunikationsmedarbejder for AKF Koncern, er en af de største udfordringer, som samfundet står overfor, det vaklende fællesskab. Altså solidariteten.
“I dag gemmer vi os bag en telefon. Hvis ikke vi kommer ud at tale med folk, vil det være skidt for socialismen, da det nemlig er i mødet med mennesker, at vi skaber solidaritet”, siger Alexander Grandt.
Det erklærer Bjørn Brandenborg sig enig i. Han eksemplificerer det i DSU’s kamp om medlemstal og idrætsforeningernes kamp for at holde sig oven vande.
“Det afspejler sig overalt i vores samfund, at man er meget mere sig selv. Det fællesskab, som før har været styrken i vores land, er på mange måder udfordret nu”, mener han.
Men hvorfor er det lige, at fællesskabet er så vigtigt? Er det i realiteten så essentielt? Da vi spørger de unge herrer om det, ser Alexander Grandt os ind i øjnene og svarer:
“Ellers mister vi opbakningen til velfærdsstaten.”
Alexander Grandt er meget klar i mælet, da han siger det, og Bjørn er tydeligt enig. Fællesskabet er vigtigt, for det har en essentiel betydning for det socialdemokratiske grundfæste og i sidste ende for velfærdsstatens endeligt. Det er netop derfor, at det ifølge de unge politikere er en af de væsentligste opgaver, som Socialdemokratiet står overfor. At opbygge troen på solidariteten igen.
De nye udfordringer kræver alternative løsninger
Det svar, som det borgerlige Lars Løkke-land har haft til hver en krise, har været at skære i sikkerhedsnettet og hæve arbejdsudbuddet. Alene af den grund er det ikke svært at forstå, at fællesskabet og solidariteten lider et knæk. Ikke desto mindre er det én af de mange nye betingelser, som Alexander Grandt og Bjørn Brandenborg vil tage med sig i Folketinget, hvis de bliver valgt. Derfor erkender de også, at det er et stort arbejde, som venter forude.
“De borgerlige har smadret vores velfærdssamfund, så hvis ikke Socialdemokratiet formår at finde en løsning, så mister vi vores eksistensberettigelse”, siger Bjørn Brandenborg.
Men Alexander Grandt og Bjørn Brandenborg har også øje for andre udfordringer. De bekymrer sig om, at vi har en stor ungdomsgeneration, som er psykisk sårbare, men nævner klimaudfordringen som en ekstraordinært stor udfordring:
“Klima og miljø er noget, som har været diskuteret i vores parti i mange år, men vi repræsenterer den generation, hvor det er det allervigtigste tema overhovedet,” siger Bjørn Brandenborg og Alexander Grandt supplerer: “Vi skal levere et socialt, men også bæredygtigt samfund til de næste generationer.”
Hvad er løsningen så?
Når Alexander Grandt og Bjørn Brandenborg opridser de store problemer, kan det være svært at øjne noget håb for fremtiden. Ikke desto mindre har Bjørn Brandenborg et simpelt, men konkret svar, når det gælder om at genskabe solidariteten: Kom ud og tal med folk.
“Når man kommer ud, har folk rigtig mange holdninger og meninger til alting. Folk vil gerne tale politik,” siger han.
Ifølge Alexander Grandt er det grundlæggende skidt for den demokratiske socialisme, at vi undlader at tale med nogen, som vi ikke kender. Det ødelægger fællesskabet endnu mere.
“Det handler grundlæggende om, at vi som mennesker vil hinanden, føler empati med hinanden og solidaritet over for hinanden. Den solidaritet er der kun, så længe vi føler, at vi har noget tilfælles med dem, som sidder ved siden af os i klasselokalet,” siger Alexander Grandt.
Derfor har Bjørn Brandenborg og Alexander Grandt også en opfordring til de lokale DSU-afdelinger rundt omkring i landet.
“Vær ude med indmeldingsblanketten, tag snakken og stil spørgsmålet ‘vil du melde dig ind?’” siger Alexander Grandt.
Det er kun ved at tale med folk, at man hjælper samhørigheden på rette spor, og det at være ude på barrikaderne og hverve medlemmer er altså en del af det, mener han.
New Balance på Christiansborg
Nye tider er altså på vej. Og måske er tiden inde til, at Christiansborg bliver fast indehaver af de unge, socialdemokratiske stemmer som Alexander Grandt og Bjørn Brandenborg besidder. For de tilhører en ny generation, der er vokset op i nogle andre problemer end de siddende politikere. Med skægstubbe, New Balance sneakers og løse skaterskjorter er de billedet på den nye generation af socialdemokratiske politikere, som vægter Staunings arv – frihed, lighed og solidaritet – højest. Deres politiske uddannelse har de taget i DSU, og det har gjort dem klar til at kæmpe de nye kampe, vi som samfund står overfor.
Siden redaktionens deadline er Bjørn Brandenborg blevet valgt til Folketinget. Vi ønsker Bjørn tillykke med pladsen i Folketinget.
/mhk