Af: Amalie Haun og Julie Steenbuch Holt

DSU Odense og Metal Ungdom Odense kæmper sammen for “Et Faglært Odense”. Det bliver begyndelsen på et endnu stærkere samarbejde mellem Metal Ungdom og DSU!

Vi møder Hjalte, Emma og Thomas i DSU Odenses nyrenoverede lokaler til en snak om det forandringsprojekt de er i gang med at starte op. Nemlig “Et Faglært Odense”. Sidst vi mødte DSU Odense havde de netop afsluttet et yderst succesfuldt projekt omkring gratis psykologhjælp. Projektet handlede om at give unge mulighed for at få hjælp til at håndtere deres udfordringer i sjælelivet, så man kan forebygge det inden det udarter sig til langvarig psykisk sårbarhed. Odense Kommune vedtog projektet og dermed hentede DSU Odense en stor forandringssejr hjem til hele DSU!

Denne gang har de valgt at slå sig sammen med Metal Ungdom Odense. Nye mål er sat for forandringsarbejdet i det fynske. Nu vil de kæmpe for at flere vælger en erhvervsuddannelse, og er derfor blevet en del af DSU’s nationale forandringsprojekt ”Et Faglært Danmark”, som laves sammen med Metal Ungdom, 3F Ungdom, NNF Ungdom, LO Ungdom og Dansk El-forbund Ungdom.

”DET ER FOR FEDT AT STÅ SAMMEN OM NOGET!”

Lokalt har samarbejdet mellem DSU Odense og Metal Ungdom omkring ”Et Faglært Odense” været rigtig godt. Formanden for Metal Ungdom Odense, Thomas, er i hvert fald klar i spyttet:

”Det har været så fedt at gå sammen om at løfte denne her indsats. Jeg synes virkelig at det gavner os at vi går på tværs af organisationer, og samarbejder om projekter som det her. Det her kan blive begyndelsen på et større samarbejde mellem vores organisationer. For min skyld måtte flere organisationer også gerne være med i arbejdet. Vi vil hjertens gerne invitere flere med hvis der er interesserede” slår han fast.

I forbindelse med de første ”Et Faglært Danmark”-møder mellem DSU Odense og Metal Ungdom Odense stod det hurtigt klart, at de to forskellige organisationer kan lære hinanden utrolig meget. Metal’erne kunne lære DSU’erne om forholdene på erhvervsuddannelserne, og inspirere til hvilke politiske værktøjer der skal tages i anvendelse, for at løse nogle af erhvervsuddannelsernes store udfordringer. DSU’erne kunne lære metal’erne hvordan man omsætter et politisk budskab til en kampagne, og rent faktisk kan få noget gennemført i det lokalpolitiske system.

Både Metal Ungdom Odense og DSU Odense tror på at de i endnu højere grad kan udnytte, at organisationerne kan noget forskelligt, og at de kan lære rigtigt meget af hinanden.

FLERE MEDLEMMER BLIVER INVOLVERET

Som beskrevet før er det ikke første gang at de unge DSU’ere på Fyn kaster sig ud i forandringsarbejdet. Det er sket før med projektet om gratis psykologhjælp. Derfor har det også været vigtigt for DSU Odense at brede projektet ud denne gang, og lade nogle nye mennesker stille sig i spidsen for denne forandringskamp.

”Det er egentlig ikke mig som formand der står i spidsen for denne kampagne, men min næstformand Emma. I forbindelse med kampen for gratis psykologhjælp havde jeg en stor del af ansvaret, men jeg synes det giver mening at få forankret forandringsprojekter bredt i sin afdeling – specielt når man har gjort det før og har noget erfaring. Så kan formanden bidrage på anden vis” siger Hjalte Vinther.

Næstformand Emma supplerer:

”Jeg tænkte at det her var et rigtig fedt projekt som jeg gerne ville bidrage til. Vi har gennem længere tid sat fokus på vigtigheden af at tage en faglært uddannelse i DSU, og derfor er det en kamp der betyder meget for organisationen. Jeg er glad for at være med ombord”.

I og med at ”Et Faglært Odense”-projektet er en del af det overordnede forandringsprojekt ”Et Faglært Danmark”, er dagsordenen forankret bredt i DSU og i de øvrige deltagende organisationer. Derfor er der en følelse af at alle står sammen om at løfte kampen.

MØDE MED BORGMESTER OG BYRÅDSGRUPPE

Organisationerne havde i første omgang tænkt sig at lave et projekt om uddannelsesvejledning. Da den nationale styregruppe for ”Et Faglært Danmark”-projektet så slog et opslag op i DSU’s opslagstavle, om at afdelinger kunne melde sig til at blive en del af projektet, så meldte DSU Odense og Metal Ungdom Odense sig straks ind i kampen.

Aftenen før interviewet har ”Et Faglært Odense”-holdet fremlagt projektet for den socialdemokratiske byrådsgruppe i Odense Kommune. Kigger man på projektets kalender kan man se, at der også allerede er et møde med borgmester Peter Rahbæk Juhl i kalenderen. Projektet søger indflydelsen hvor indflydelsen findes – og de gør de præmisser der gælder for lokalområdet.

”Selvom det her er et nationalt forandringsprojekt, med fem klare politiske forslag der skal vedtages, så er det vigtigt at man hele tiden tager et lokalt udgangspunkt. Når vi holder møde med byrådsgruppen, så taler vi selvfølgelig med dem om, hvad der giver mening for lige præcis Odense Kommune, og hvilke forslag der måske ikke giver mening. På den måde får det nationale projekt et lokalt præg” siger Thomas.

DSU Odense og Metal Ungdom Odense er ikke i tvivl om at de nok skal få ”Et Faglært Odense” gennemført, og at samarbejdet ikke stopper her mellem de to organisationer. Det er kun blevet begyndelsen til noget større!