Af Victor Solberg Agerskov, medlem af DSU København Nord, buschauffør og aktiv i 3F Ungdom

 

Da jeg startede i mit ungdomsjob på McDonald’s i Herlev i 2013, var det første gang, jeg stiftede bekendtskab med arbejdsmarkedet. Siden dengang har jeg haft forskellige jobs i meget forskellige brancher. Men først da jeg fik mit første rigtige fuldtidsarbejde som buschauffør, blev jeg bevidst om ting som pension, ferie og sygedagpenge.

Og helt ærligt: Sikke en jungle at finde rundt i for en grønskolling som mig. Jeg burde måske forstå min lønseddel og kende og forstå mine rettigheder som lønmodtager. Men det gør jeg ikke.

Der er aldrig nogen, der har forklaret mig, hvordan pension egentlig fungerer. Det har jeg selv måttet google mig frem til.

På min første sygedag på jobbet fik jeg brev i e-Boks fra Ydelsesservice København om mit sygefravær. Jeg skulle udfylde et oplysningsskema på hjemmesiden mitsygefravaer.dk. Og skønt det er et meget mundret og oplysende navn til en hjemmeside, anede jeg ikke, hvad der foregik.

Og hvad fanden er ATP egentlig? Jeg burde måske selv være mere opsøgende og spørge mine forældre eller fagforeningen om mine pligter og rettigheder. Eller venner? Nej, for de forstår det sgu da heller ikke.

Jeg har gået 17 år i skole uden på noget tidspunkt at blive introduceret til arbejdsmarkedet

Så det er nemt at sige, at jeg burde opsøge informationen selv. Det løser jo ikke det grundlæggende problem, at jeg personligt finder ud af det. Det vil stadig efterlade tusindvis af uerfarne lønmodtagere tilbage på perronen.

Jeg har gået 17 år i skole uden på noget tidspunkt at blive introduceret til arbejdsmarkedet og livet som lønmodtager.

Der arbejdes lige nu på et forslag om, at skat skal være en del af undervisningen i folkeskolen. Så lad os lære de unge, smukke mennesker om arbejdsgiverbetalt pension, samtidig med at de lærer at udfylde deres forskudsopgørelse.

Jeg ved, at fagforeningernes ungdomsafdelinger arbejder med kurser i stil med ’Forstå din lønseddel’. Det er en oplagt mulighed at udbygge sådan nogle initiativer: Ring direkte til unge medlemmer i deres første job, og spørg ind til, om der er noget, de er i tvivl om. Udbyd endnu flere kurser, og inviter folk direkte.

Jeg fik i øvrigt aldrig udfyldt skemaet på mitsygefravaer.dk. Det resulterede i flere breve fra Ydelsesservice København. Partshøring. Afgørelse. Og jeg blev bevilget sygedagpenge. Men den dag i dag aner jeg stadig ikke, hvad i alverden der foregik.

 

Debatindlæg i Politiken 11. februar 2022.